Συναγερμό έχει προκαλέσει η εμφάνιση του Πολυσυστημικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου (MIS-C) που σχετίζεται με τον και έχει προσβάλλει μέχρι σήμερα αρκετά παιδιά.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κα. Μαρία Τσολιά  λέει πως μέχρι το τέλος του έτους είχαν διαγνωστεί στη χώρα μας τουλάχιστον 120 περιστατικά του .

«Είναι αρκετά σοβαρή η κατάσταση και δεν είναι σπάνια. Το σύνδρομο εκδηλώνεται 2 με 8 εβδομάδες μετά την νόσηση από Covid και μπορεί να δημιουργήσει μυοκαρδίτιδες, θρομβώσεις, ανέβρυσα που βάζουν σε κίνδυνο την ζωή των παιδιών», αναφέρει στο Newsbomb η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κα. Μαρία Τσολιά.

Και προσθέτει: «η θνησιμότητα είναι 1% αλλά αν το παιδί διαγνωστεί έγκαιρα η εξέλιξη της υγείας του μπορεί να είναι πολύ καλή».

Απαντώντας στο ερώτημα πως μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά η κα. Τσολιά ήταν κατηγορηματική: «Να κάνουν το . Έχουν βγει μελέτες και μάλιστα πολύ πρόσφατες σε ΗΠΑ και Γαλλία ότι τα εμβόλια προστατεύουν πάρα πολύ την εκδήλωση του Πολυσυστημικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου (MIS-C).

Συμπτώματα

Η πρώτη φορά που ακούσαμε για το συγκεκριμένο σύνδρομο στη χώρα μας ήταν πριν μερικές εβδομάδες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, όταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολισμού κυρία Μαρία Θεοδωρίδου είχε προειδοποιήσει για την ύπαρξή του, ζητώντας από τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για να το αποφύγουν.

Το ζήτημα αναδείχθηκε τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την εμφάνιση του συνδρόμου σε 11χρονο αγοράκι από τη Μυτιλήνη, που διαγνώστηκε με κορονοϊό και διακομίστηκε επειγόντως με C-130 στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό, ο μικρός υπέστη πνευμονική εμβολή εξαιτίας του συνδρόμου MIS-C κι ενώ 15 ημέρες πριν είχε προσβληθεί από Covid-19. Πλέον νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, το MISC μπορεί να είναι σοβαρό, ακόμη και θανατηφόρο, αλλά τα περισσότερα παιδιά που διαγνώστηκαν με αυτήν την πάθηση, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα, μετά από την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Τα CDC αναφέρουν χρειάζεται επικοινωνία με τον γιατρό, σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει συνεχή πυρετό και περισσότερα από ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πόνος στο στομάχι
Κατακόκκινα μάτια
Διάρροια
Ζάλη ή ζαλάδα (γενικά σημάδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης)
Εξάνθημα
Εμετός
Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι δεν εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα όλα τα παιδιά.
Πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα, στα εξής σημάδια:

Πρόβλημα στην αναπνοή
Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
Σύγχυση
Υπνηλία ή αδυναμία του παιδιού να ξυπνήσει
Χλωμό, γκρι ή μπλε χρώματος δέρματος, χειλιών ή νυχιών, ανάλογα με τον τόνο του δέρματος