Ο εντοπισμό των 11 της μετάλλαξης «Δέλτα+» έγινε στο πλαίσιο των αναδρομικών αναλύσεων που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η ανίχνευση των πρώτων 11 κρουσμάτων της του κορονοϊού στην Ελλάδα, για την οποία Βρετανοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι έως και 15% μεταδοτικότερη από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα.

Ο εντοπισμό των 11 κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα+» έγινε στο πλαίσιο των αναδρομικών αναλύσεων που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα εντοπίστηκαν τρεις ακόμα μολύνσεις στην Κρήτη από τη μετάλλαξη Mu ενός στελέχους που φαίνεται να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια για τον κορονοϊο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι εύκολος προσθέτοντας ότι «θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι». Γι’ αυτό και μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι πρέπει ο κόσμος να πειστεί να εμβολιαστεί επικαλούμενος τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο κ. Βατόπουλος απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ».

Ο εντοπισμός κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα+ έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία το επιδημολογικό φορτίο του κορονοϊού στην Ελλάδα αυξήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά 28% ενώ κατά 1,35% έχει αυξηθεί και η θετικότητα σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε ξανά ειδική μνεία για τη βόρεια Ελλάδα στην οποία, όπως είπε, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα την ώρα που διατηρείται ο υψηλός αριθμός των αλλά και η υψηλή θετικότητα κυρίως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Ιδιαίτερα τα Γρεβενά, η Ημαθία και η Μαγνησία, προβληματίζουν εξαιτίας της αύξησης των νέων κρουσμάτων. Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε και σε περιφέρειες ενότητες της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας όπως η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα ενώ «καμπανάκι» σήμανε και για την Αιτωλοακαρνανία.

Στην Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημεία σταθερότητας. Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.

Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.