: Η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την πορεία της πανδημίας τους επόμενους έξι μήνες.

Ποιά τα σενάρια

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο Newsbomb προχωρόντας στη δική του εκτίμηση για το ποια θα είναι η πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

Αρχικά, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα υπάρξει κορύφωση της πανδημίας, φτάνοντας έως και τα 53.000 , ενώ στη συνέχεια θα σημειωθεί αποκλιμάκωση». Ωστόσο, όπως είπε, «τις τελευταίες πέντε ημέρες παρατηρούμε μια μείωση της ταχείας αύξησης, με μια σταθεροποίηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων».

Μάλιστα, ο καθηγητής του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι αυτή η μείωση τον κάνει να αισιοδοξεί ότι «βρισκόμαστε και πιο κοντά από την αρχική πρόβλεψη στην κορύφωση της πανδημίας», σημειώνοντας ότι «αναμένουμε τα δεδομένα, καθώς τα τεστ λόγω των εορτών ήταν λιγότερα, γι’ αυτό περιμένουμε να δούμε αν όντως έχει επιταχυνθεί η διαδικασία της κορύφωσης».

Ερωτηθείς για το πώς θα κινηθεί επιδημιολογικά ο Φεβρουάριος, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα καταγραφεί μεγάλη πτώση των τον επόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι 20 Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα πέσουν στις 2-3.000».

Σε ερώτηση αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι «αν έχουμε μια καλή εμβολιαστική κάλυψη τους επόμενους μήνες και δεν υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις μετά την Όμικρον που να είναι πιο μεταδοτικές και πιο θανατηφόρες, τότε θα δούμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων».

Ωστόσο, «έκρουσε καμπανάκι», λέγοντας πως «αν εμφανιστεί μια παραλλαγή υπερμεταδοτική, με συνέχιση της επιδημιολογικής κατάστασης και δεν τηρηθούν τα μέτρα εν μέσω τουριστικής περιόδου», τότε θα τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Ακόμη, σημείωσε πως «ανεξάρτητα από την βλέπαμε μια αποκλιμάκωση» το τελευταίο διάστημα. Όμως, «η Όμικρον πίεσε τους ξενιστές της Δέλτα» είπε.

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανάκαμψης της Δέλτα αλλά και στην ανοσία, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε «απ’όσο ξέρω η ανοσία που προκαλεί η Όμικρον καλύπτει και τη Δέλτα» συνεπώς δεν βλέπει κανένα δεδομένο που να ενισχύει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της μετάλλαξης Δέλτα