: Προβληματίζουν τους ειδικούς τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και αύξηση του ιικού φορτίου, ειδικά μετά τις εκδηλώσεις και την επιστροφή του κόσμου.

Ένα βήμα πριν το «κόκκινο»

Όπως αναφέρει το Newsbomb, η πορεία της πανδημίας του και η επόμενη μέρα ήταν από τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας διά ζώσης στο δημαρχιακό μέγαρο, μετά από διάστημα περίπου 16 μηνών.

Ούτε είναι τυχαίες οι αναφορές του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, στη διάρκεια των ανακοινώσεών του από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος έκρουσε «καμπανάκι» με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα και τις νοσηλείες στην πόλη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται « και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

«Τον Οκτώβριο φοβόμαστε λιγάκι και φοβάμαι την Βόρεια Ελλάδα. Με ανησύχησαν αυτά που είδα στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε μεγάλη χαλαρότητα» είχε πει χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας πριν από μερικές ημέρες, σχεδόν έναν χρόνο, δηλαδή, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη για την οποία, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξε λάθος εκτίμηση ως προς τον χρόνο επιβολής του το 2020.

Ο συνδυασμός, άλλωστε, της αύξησης στο επιδημιολογικό φορτίο, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και της σχεδόν απόλυτης – σε ποσοστό 99,41% – επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η προσοχή στρέφεται ξανά στη Θεσσαλονίκη καθώς στις τρεις τελευταίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία των στην Ελλάδα τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 341 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 226 κρούσματα και το Σάββατο 296 κρούσματα, αριθμοί που «ανταγωνίζονται» ακόμα και την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για περιοχές στις οποίες έχει επιβληθεί μίνι είναι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στις «κόκκινες» περιοχές απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.