: Αυτή θα είναι η τιμή του εμβολίου – Για ποιό λόγο θα διαφέρει στην Ευρώπη. Η BioNTech ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το μέγεθος παραγγελίας θα επηρεάσει την τιμή ανά δόση στον ανεπτυγμένο κόσμο.

: Αυτή θα είναι η τιμή του εμβολίου

Οι εξελίξεις προκαλέσαν ντελίριο ενθουσιασμού σ’ έναν πλανήτη, ο οποίος παραμένει -μέχρι νεωτέρας- σε κατάσταση , θρηνώντας περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο θύματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έτσι, οι περισσότερες χώρες σπεύδουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αποθέματα του προωθούμενου εμβολίου, προκειμένου να μην μείνουν πίσω στην κρούρσα της ανοσίας.

Το μείζον ερώτημα δε, το οποίο αρχίζει να εγείρεται, είναι το κόστος προμήθειας του συγκεκριμένου σκευάσματος. Μια πρώτη γεύση έδωσε σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής BioNTech, Ράιαν Ρίτσαρντσον, ο οποίος εξήγησε ότι θα πωλείται σε τιμή κάτω των «τυπικών επιπέδων της αγοράς» και ότι θα υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση ανάμεσα σε χώρες ή περιοχές.

Κορονοϊός: Τι λέει η ΣΤΑΣΥ για τον συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς

Η Ένωση θα πληρώσει λιγότερα από 19,50 δολάρια ανά δόση, δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε σε συνομιλίες με κατασκευαστές εμβολίων, προσθέτοντας ότι αυτή η τιμή αντικατοπτρίζει εν μέρει την οικονομική υποστήριξη που πρόσφεραν η ΕΕ και η Γερμανία για την ανάπτυξη του φαρμάκου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, συμφώνησαν να πληρώσουν 19,50 δολάρια ανά δόση για 100 εκατομμύρια δόσεις, όγκος που είναι μικρότερος από αυτόν της ΕΕ. Ωστόσο, έχει την επιλογή να αγοράσει άλλα 500 εκατομμύρια υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης και η τιμή που θα πληρώσει γι’ αυτές είναι ασαφής.

Η BioNTech ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το μέγεθος παραγγελίας θα επηρεάσει την τιμή ανά δόση στον ανεπτυγμένο κόσμο, προσθέτοντας ότι θα διαφοροποιήσει τις τιμές μεταξύ χωρών ή περιοχών για το πιθανό εμβόλιο.

Η Pfizer και η BioNTech αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που διέρρευσαν για την τιμή. Εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία διαπραγματεύεται συμφωνίες εμβολίων για λογαριασμό κρατών της Ένωσης, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.