Μετά την «Όμικρον» έρχεται η μετάλλαξη «Πι» και θα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Covid-19 , η πανδημία που άλλαξε τον κόσμο, οπως τον ξέραμε. Ο ιός που έβαλε τον πλανήτη σε lockdown θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται σε νέες παραλλαγές μετά την εμφάνισή του στη Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019.

Η «Όμικρον» είναι η τελευταία σημαντική παραλλαγή, που εντοπίστηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, αλλά οι επιστήμονες ήδη εξετάζουν τι θα μπορούσε να το αντικαταστήσει – τη μετάλλαξη «Πι» (Pi). Η μετάλλαξη «Όμικρον» αρχικά προκάλεσε τεράστια ανησυχία σε όλο τον κόσμο, κυρίως επειδή διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά μεταδοτική και οι 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας της, έδειχναν ότι μπορεί να αντισταθεί στα τρέχοντα εμβόλια.

Όμως, 12 μήνες αργότερα, τα κρούσματα Covid-19 αρχίζουν να μειώνονται μετά από ένα ήπιο φθινοπωρινό κύμα που προκλήθηκε από ένα σύμπλεγμα υποπαραλλαγών «Όμικρον», τις οποίες οι ιολόγοι περιέγραψαν ως «τα εγγόνια της βασικής μετάλλαξης». Σε αυτές περιλαμβάνονται οι υποπαραλλαγές BQ.1 και BA.2.75.2, καθώς και η XBB.
Τι είναι η μετάλλαξη Pi;

Οι ειδικοί εξετάζουν τώρα εάν μια σημαντική νέα παραλλαγή θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να φέρει ένα νέο κύμα λοιμώξεων. Εάν ή όταν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή, θα ονομάζεται «Πι», το επόμενο γράμμα δηλαδή μετά το Όμικρον στο ελληνικό αλφάβητο.

Αλλά είναι πράγματι καθ’ οδόν ή μήπως τελικά είδαμε το πίσω μέρος της Covid-19 ως μια ασθένεια που αλλάζει τον κόσμο; Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι.

Στο πρόσφατο Africa Health Research Institute, κορυφαίοι επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Αυστραλία συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό μεταξύ άλλων ιογενών ασθενειών όπως ο HIV.

Η καθηγήτρια Wendy Barclay, ιολόγος στο Imperial College και μέλος της κυβερνητικής συμβουλευτικής επιτροπής Sage, δήλωσε στην Telegraph: «Θα δούμε να προκύπτουν παραλλαγές ή μελλοντικές εκδόσεις αυτού του ιού που θα έρχονται με σοβαρότερα αποτελέσματα από ό,τι σήμερα η Ομικρόν, είτε επειδή ξεφεύγουν από κάποιο επίπεδο ελέγχου που δίνουν τα εμβόλια, είτε επειδή αλλάζουν εγγενώς; Ακόμα δεν νομίζω ότι αυτό έχει επιλυθεί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια φάση όπου υπάρχουν πάρα πολλά που δεν γνωρίζουμε».
Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η μετάλλαξη;

Ο καθηγητής Γκρεγκ Τάουερς, από το University College του Λονδίνου, είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι, ενώ μπορεί να υπάρξουν περισσότερες αλλαγές στη γενετική σύνθεση του ιού, δεν θα οδηγήσουν σε επιστροφή σε σοβαρή ασθένεια.

Ο καθηγητής Alexi Sigal της AHRI είπε ότι υπήρξε συζήτηση μεταξύ εκείνων που πίστευαν ότι η επί του παρόντος βελτιωμένη κατάσταση οφείλεται στο ότι τα εμβόλια και οι λοιμώξεις είχαν δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό τείχος ανοσίας και όσων πίστευαν ότι ο ιός είχε εξελιχθεί σημαντικά ώστε να είναι λιγότερο επιβλαβής, αλλά ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να συμβεί ξανά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η εξέλιξη του ιού θα μπορούσε να μας επαναφέρει στο μηδέν στον αγώνα κατά του κορονοϊού. Ο ιολόγος του Πανεπιστημίου του Warwick, καθηγητής Τζέιμς Γιανγκ, δήλωσε ότι το μειωμένο καθεστώς δοκιμών του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αφήσει τους αξιωματούχους ανεπαρκώς εξοπλισμένους για να αντιμετωπίσουν νέες παραλλαγές όπως η «Πι»

«Δεν έχουμε τα καθεστώτα δοκιμών και επιτήρησης που εφαρμόζαμε στο παρελθόν. Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε μοριακά τεστ, μας δίνουντις πληροφορίες, αλλά ανησυχώ ότι μπορεί να μην είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό για αυτό που συμβαίνει», είπε.

Πηγή: Ιndependent