Ενώ η πανδημία του κορονοϊού δείχνει να υποχωρεί σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και την επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λούις Ντε Γκίντος, η Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ύφεση σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο και ίσως να μην δείξει τα κατάλληλα σημάδια ανάκαμψης μέχρι το 2021. Η εικόνα φαίνεται ήδη αρκετά ζοφερή, με τη γαλλική οικονομία να συρρικνώνεται περίπου 6% το πρώτο τρίμηνο και τη γερμανική που αναμένεται να συρρικνωθεί σχεδόν 10% την τρέχουσα περίοδο.

Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και σε ό,τι αφορά στη χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο εκτεθειμένη χώρα της Ε.Ε. στον τουρισμό, οπότε πρόκειται να έχει ένα αρκετά μεγάλο χτύπημα από την κρίση του κορονοϊού. Τα ξενοδοχεία της χώρας ενδέχεται να χάσουν περισσότερα από τα μισά έσοδα, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Και η οικονομία της χώρας είναι πιθανό να συρρικνωθεί μεταξύ 5% και 10% φέτος», σημειώνει σήμερα το Bloomberg.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκτεινε τη Δευτέρα 13/4 την καραντίνα έως τις 11 Μαΐου, ενώ παραδέχτηκε ότι η χώρα θα μπορούσε να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη πριν από την πανδημία. Η οικονομική δραστηριότητα και τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά από εκείνη τη μέρα, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες. Η επέκταση ακολουθεί παρόμοια απόφαση στην Ιταλία.

Συνεχίζονται οι εισροές προσφύγων – μεταναστών

Η κυβέρνηση της Μάλτας καλεί την Ε.Ε. να πιέσει εκ νέου τη Λιβύη να συγκρατήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στο έδαφος της Ευρώπης. Η Ε.Ε. πρέπει να «ενισχύσει την ενδυνάμωση της Λιβυκής Ακτοφυλακής στην ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων της, καθώς και να διασφαλίσει ότι η Λιβύη αποτελεί ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση των μεταναστών», γράφουν ο υπουργός Εξωτερικών Evarist Bartolo και ο υπουργός Εσωτερικών Byron Camilleri σε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ που έστειλαν χθες.

Η Βαλέτα προειδοποιεί ότι «πάνω από 650.000 άνθρωποι περιμένουν να εγκαταλείψουν τις ακτές της Λιβύης για την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν όλα τα συστατικά για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που περιμένει να συμβεί, καθώς οι απεγνωσμένοι βλέπουν τη Μεσόγειο Θάλασσα ως μοναδική διαφυγή τους».

Μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία
Τέλος, εστάλη επιστολή 45 Ευρωβουλευτών από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα του Ευρωκοινοβουλίου προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών παροχής φροντίδας και στήριξης των ατόμων με αναπηρία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, την οποία συνυπέγραψε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.