Η ΕΕ θα διαθέσει σχεδόν όλα τα κονδύλια που απομένουν στον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Συμβουλίου των Κρατών Μελών.

Συγκεκριμένα, με σημερινή του απόφαση το Συμβούλιο ενέκρινε με γραπτή διαδικασία δύο προτάσεις που τροποποιούν τον προϋπολογισμό, αλλά και για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις και την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Αλβανίας μετά τον πρόσφατο σεισμό

Αναλυτικά, οι αναλήψεις υποχρεώσεων αυξάνονται συνολικά κατά 3,57 δισεκατομμύρια ευρώ και ανέρχονται σε 172,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πληρωμές αυξάνονται κατά 1,6 δισεκ. Ευρώ, φθάνοντας συνολικά τα 155,2 δισ. Ευρώ.

Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αυξάνει τις αναλήψεις υποχρεώσεων κατά 567 εκατ. Ευρώ και τις πληρωμές κατά 77 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον 115 εκατ.Ευρώ διατίθενται για συγχρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της εστίας COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας στα Κράτη Μέλη για τον επαναπατρισμό πολιτών καθώς και στην απόκτηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού μέσω κοινών προμηθειών. Περαιτέρω 3,6 εκατ.Ευρώ δεσμεύονται για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

350 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη της Ελλάδας καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υποδοχής, την ενίσχυση των συστημάτων και διαδικασιών ασύλου και τη βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν επίσης στην καταπολέμηση του COVID-19, καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα.

Επιπλέον 100 εκατ.Ευρώ χορηγούνται για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης στην Αλβανία μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 26 Νοεμβρίου 2019. Άλλες δευτερεύουσες προσαρμογές εφαρμόζονται για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Διαμεσολαβητή.

Το σχέδιο προβλέπει 3 δισεκατομμύρια Ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 1,53 δισεκατομμύρια Ευρώ σε πληρωμές για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της παροχής επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης όπως η αποθήκευση και διανομή βασικών πόρων, η δημιουργία προσωρινών νοσοκομείων και η διασυνοριακή μεταφορά ασθενών.

Αυτές οι δράσεις θα διοχετευτούν μέσω του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI), το οποίο δημιουργήθηκε το 2016 για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο ενέκρινε παράλληλα έναν κανονισμό για την επανενεργοποίηση του ESI και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.

Τα υπόλοιπα 300 εκατ. Ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης, του συντονισμού και της διανομής βασικών ιατρικών προμηθειών. Τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης / της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τροποποιημένος προϋπολογισμός αυξάνει κατά 3,4 δισεκατομμύρια Ευρώ τις δεσμεύσεις του κεφαλαίου 3 (ασφάλεια και ιθαγένεια) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ). Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθεί μέσω υφιστάμενων ειδικών μέσων τα οποία η ΕΕ μπορεί να κινητοποιήσει για να ανταποκριθεί σε απρόβλεπτα γεγονότα, και συγκεκριμένα:

– το Παγκόσμιο Περιθώριο Υποχρεώσεων για ποσό 2,4 δισ. ευρώ

– το μέσο ευελιξίας για ποσό 316 εκατομμυρίων ευρώ

– το ενδεχόμενο περιθώριο για το υπόλοιπο 714,6 εκατομμυρίων ευρώ

Το Συμβούλιο ενέκρινε ακόμη, τροποποίηση του κανονισμού για το ΠΔΠ αφαιρώντας τους περιορισμούς όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής του συνολικού περιθωρίου για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και πρόταση για την προσαρμογή των ποσών που χρησιμοποιήθηκαν από το Μέσο Ευελιξίας, καθώς και πρόταση για τη χρήση του Περιθωρίου Έκτακτης Ανάγκης.

Κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 16-17 Απριλίου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να συμφωνήσει με τη θέση του σχετικά με τα δύο σχέδια διορθωτικών προτάσεων του προϋπολογισμού. Μόλις υπάρξει συμφωνία, ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επίσης τη θέση του σχετικά με τις τρεις προτάσεις σχετικά με τα ειδικά χρηματοδοτικά μέσα.