Κορονοϊός: Γιατί κατά τη νόσηση χάνουμε όσφρηση και γεύση

Κορονοϊός - Εμβόλια: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις μεταλλάξεις

Για πρώτη φορά επιστήμονες ανακάλυψαν τους γενετικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο ένας ασθενής με θα εμφανίσει ή όχι απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα ‘Ανταμ Ότον της εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe Inc., οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα σχεδόν 70.000 ατόμων άνω των 18 ετών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές που βρίσκονται κοντά σε δύο γονίδια (UGT2A1 and UGT2A2), αυξάνουν κατά 11% την πιθανότητα ενός ατόμου να νιώσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης μετά από λοίμωξη λόγω .

Τα δύο αυτά γονίδια κωδικοποιούν ένζυμα που εκφράζονται σε κύτταρα, τα οποία υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης και εμπλέκονται στην ανίχνευση των οσμών. Η ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς της απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω Covid-19.

ip[
Exit mobile version