O κ. Πλεύρης είπε πως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν προληπτικά μέτρα και στην Ελλάδα λόγω της

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 είπε «Φοβόμαστε ότι η έξαρση των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Οι χώρες που έχουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη».

Ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου για τον κορονοϊό, γιατί τα επιστημονικά στοιχεία της Κίνας δεν είναι αξιόπιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Όπως ανέφερε ο υπουργός, στην Κίνα η πολιτική «Zero Covid» ήταν αποτυχημένη και η χώρα βρίσκεται στην ίδια φάση που ήταν ένα χρόνο πριν. Πρόσθεσε ότι θα γίνει σύσκεψη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ μέσα στην εβδομάδα.

Έκτακτα μέτρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Ποιες χώρες «οχυρώνονται»

Εν μέσω σκεπτικισμού και αμφιβολιών για τα δεδομένα του Πεκίνου, πολλές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα την τελευταία εβδομάδα, εξαιτίας των πληροφοριών για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα. Το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε ένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.250 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Η Γαλλία έκανε χθες έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για COVID τους κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν.

Μόνο η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο ανάμεσα στις 27 χώρες του μπλοκ καθώς αξιωματούχοι υγείας από τις χώρες μέλη απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.

Παράλλα Αυστραλία είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε περιρισμούς για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού από την Πέμπτη 5η Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ.

Πανομοιότυπη διάταξη ανακοίνωσε χθες Σάββατο η κυβέρνηση του Καναδά, από την 5η Ιανουαρίου και καταρχήν για τριάντα ημέρες.

Υπό τον έντονο φόβο ότι στην Κίνα υπάρχει ένα νέο στέλεχος του ιού αρκετά και η Βρετανία, έλαβε την απόφαση να απαιτούν επίδειξη αρνητικού τεστ covid όταν φτάνουν αεροπορικώς ταξιδιώτες από την Κίνα. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου.

Το μέτρο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμόσουν κι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Η Νότια Κορέα επίσης έλαβε την Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Ενώ η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε χθες ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

ACI Europe: «Αδικαιολόγητοι» οι έλεγχοι σε επιβάτες από την Κίνα

«Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα κεκτημένα των τελευταίων τριών ετών… (αυτοί οι έλεγχοι) δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα «πραγματικό κίνδυνο»», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.

Η ισχυρή ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες, είχε καταγγείλει έντονα το 2020, στην αρχή της πανδημίας, τη «χαοτική» αντιπαράθεση διαφορετικών περιορισμών υγείας ανάλογα με τη χώρα και στη συνέχεια την άρση τους με με ανοργάνωτο τρόπο.

«Βυθιζόμαστε ξανά σε ένα συνονθύλευμα αδικαιολόγητων και ασυντόνιστων ταξιδιωτικών περιορισμών. Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν και οι ρυθμίσεις συντονισμού της ΕΕ αποτυγχάνουν για άλλη μια φορά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβιτς.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έκρινε την Πέμπτη «αδικαιολόγητο» τον συστηματικό έλεγχο των ταξιδιωτών, δεδομένου του επιπέδου ανοσίας στην Ευρώπη και της παρουσίας στην ηπειρωτική χώρα των ίδιων παραλλαγών όπως στην Κίνα.

Όσον αφορά τον εντοπισμό πιθανών νέων παραλλαγών του ιού που ενδέχεται να προκύψουν στην Κίνα, η αυξημένη παρακολούθηση με γονιδιωματική αλληλουχία «μπορεί να γίνει με μέσα όπως η εξέταση λυμάτων από αεροδρόμια, χωρίς την ανάγκη τεστ σε ταξιδιώτες», τονίζει η ACI Europe.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλά κράτη είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφοριών που παρέχει το Πεκίνο, εκτίμησε ωστόσο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.