: Εκατόν είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Εγκαταστάσεων δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα οικονομικής βοήθειας για όσους εργαζομένους πλήττονται άμεσα από το κλείσιμο ή την μερική λειτουργία των επιχειρήσεων/εργοδοτών τους.

Αυτό σημειώνεται στην επιστολή του Ελληνικού Συνδέσμου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων (Hellenic Facility Management Association) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι, το H.F.M.A. αντιπροσωπεύει τις εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν ως δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Εγκαταστάσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης, φύλαξης, σίτισης, διαμόρφωσης και συντήρησης πρασίνου, απεντομώσεων, κλπ αλλά ταυτόχρονα και την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με λοιπές υπηρεσίες.

«Εκπροσωπούμε μία αγορά με κύκλο εργασιών άνω των 950 εκατομμυρίων και προσωπικού άνω των 120.000 εργαζομένων» όπως σημειώνεται στην επιστολή με την οποία εκφράζεται η ανησυχία διότι δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα οικονομικής βοήθειας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι των εταιρειών του κλάδου. Οι εργαζόμενοι αυτοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους (ως φύλακες, καθαριστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί, καμαριέρες, κηπουροί κ.λπ.) στις εγκαταστάσεις αυτών των επιχειρήσεων οι οποίες αποφασίστηκε να λάβουν βοήθεια από το κράτος και που ουσιαστικά είναι οι έμμεσοι εργοδότες τους.

«Πλην όμως, οι άνθρωποι αυτοί πλήττονται εξίσου και με τον ίδιο τρόπο με τους άμεσους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών. Θεωρούμε, συνεπώς, ότι, για λόγους ισότητας αλλά και ηθικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, πρόσβαση στην εξαγγελθείσα οικονομική στήριξη θα πρέπει να έχουν, όχι μόνο οι εργαζόμενοι που απασχολούνται άμεσα στις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά ή τίθενται σε μερική λειτουργία, αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές μέσω των εταιρειών του κλάδου μας» όπως υποστηρίζει ο σύνδεσμος.ο οποίος σημειώνει ότι ως σωματείο είναι μέλος του ΣΕΒ, του ευρωπαϊκού οργανισμού EuroFM καθώς και του οργανισμού I.F.M.A.

Ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση των εργαζομένων του κλάδου από το κράτος είναι αναγκαία «διότι οι εταιρείες είναι εντάσεως εργασίας και δεν διαθέτουν αξιόλογα πάγια περιουσιακά στοιχεία, δεν έχουν ούτε τα αναγκαία διαθέσιμα ούτε τη δυνατότητα λήψης δανείων, αλλά ούτε και αξιόλογα μεταβλητά κόστη τα οποία θα μπορούσαν να περικόψουν, ώστε να μπορούν να καλύψουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων των οποίων οι έμμεσοι εργοδότες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και έχουν διακόψει/αναστείλει τις συμβάσεις με τις εταιρείες του κλάδου μας. Είναι, επομένως, μαθηματικώς βέβαιο ότι αν οι εργαζόμενοι αυτοί των εταιρειών μας δεν ενταχθούν στο εξαγγελθέν πρόγραμμα ενίσχυσης, οι εταιρείες του κλάδου μας είτε θα προβούν σε απολύσεις (όσες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις αποζημιώσεις απόλυσης) είτε απλώς θα πτωχεύσουν».

Ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ωστόσο στο τέλος της επιστολής ότι, στην παρούσα κατάσταση, δεν είναι στις προθέσεις του η απόλυση προσωπικού.