: Σε Ιόνιο, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Αττική η μεγαλύτερη αύξηση , σύμφωνα με την εκτακτη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

«Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24», όπως αναφέρθηκε στην έκτακτη ενημέρωση για τον που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΔΥ.

Σε αυτή συμμετείχαν ο  καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και ο α’ αντιπρόεδρος και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο Θεοκλής Ζαούτης ξεκίνησε την ενημέρωση με στοιχεία για την εξάπλωση του στην Ευρώπη και την αύξηση του δείκτη θετικότητας.

Όπως είπε η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. «Οι παραλλαγές BA4 και ΒΑ5 σαρώνουν στην Ευρώπη», όπως είπε.

Αναφερόμενος στις δυο νέες υποπαραλλαγές της Omicron, η Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης.

Για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα ενημέρωσε ο Δημήτρης Παρασκευής. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων είναι τα νησιά του Ιονίου, Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και η Αττική.

Σημαντική άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφεται και στο ποσοστό των επαναλοιμώξεων τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

Ανάλογη άνοδος καταγράφεται στις απλές νοσηλείες, χωρίς όμως αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ.

Θεωρούν οι ειδικοί ότι η παρούσα έξαρση της επιδημίας θα έχει ήπια χαρακτηριστικά καθώς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα (παράθυρο) που μεσολαβεί ανάμεσα στα κρούσματα και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευής, στα προηγούμενα επιδημικά κύματα μέσα σε 12 με 15 ημέρες από τα αυξημένα κρούσματα αποτυπωνόταν η αύξηση στις ΜΕΘ.

Πλέον έχουν παρέλθει 28 ημέρες από την αρχή της έξαρσης, χωρίς να καταγράφεται αύξηση στις εισαγωγές ΜΕΘ.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000.

Ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3.

Η προστασία της 4ης δόσης καθίσταται φανερή στις ηλικιακές ομάδες άνω των 70 ετών, όπου ειδικά στους 80 ετών και άνω εκτιμάται ότι είναι 6 φορές μικρότερος ο κίνδυνος νόσησης.



Θα εξεταστεί η σύσταση για τη χρήση της μάσκας από τούδε και στο εξής.