Η πάγια έκφραση της Κομισιόν και του Προέδρου της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο ελληνικό πρόγραμμα δεν αποτελεί το τέλος της διαπραγμάτευσης για το μέγεθος και τα μέτρα του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου.
Για τους ελεγκτές και τα Κράτη Μέλη, αυτό που προέχει είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το pacta sunt servanda αφορά κυρίως την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ως εκ τούτου οι ελεγκτές της ομάδας των θεσμών, έχουν έρθει στην Αθήνα με στόχο να ελέγξουν και να πιστοποιήσουν ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού

Για να το διαπιστώσουν αυτό θα πρέπει να τους παρουσιαστεί το προσχέδιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί, όταν υπάρχει προσχέδιο τον Οκτώβριο.
Η Κομισιόν και οι εκπρόσωποί της, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ παλαιότερα έχουν γνωματεύσει ότι οι περικοπές που είχε το 2017 ζητήσει στη Μάλτα το ΔΝΤ, δεν ήταν απαραίτητες. Πρόσφατα δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωναν ενώπιον του Τύπου στις Βρυξέλλες ότι εκείνες οι αποφάσεις ελήφθησαν σε διαφορέτικές δημοσιονομικές συνθήκες.

Κοινοτικός αξιωματούχος επιχειρηματολογούσε μάλιστα μπροστά σε 40 άτομα ότι οι ελληνικές συντάξεις έχουν αναδιανεμητικό και κοινωνικό χαρακτήρα και με αυτές θρέφονται και άλλα μέλη (άνεργα) των ελληνικών οικογενειών.

Από το Eurogroup της Βιέννης, έτερος αξιωματούχος προειδοποιούσε ότι ορισμένα κοινοβούλια δεν το έπαιρναν τόσο καλά αν κάποια από τα συστατικά στοιχεία της συμφωνίας άλλαζαν, ωστόσο εξηγούσε ότι την τελική απόφαση θα την λάμβανε το Eurogroup.
Ως εκ τούτου και στη βάση της πραγματικής διαδικασίας, οι ελεγκτές, αφού εξετάσουν τους εθνικούς λογαριασμούς και αφού εκδοθούν τα τελικά στοιχεία για το 2017 στη 2η κοινοποίηση της eurostat τον Οκτώβριο, θα υποθέσουν τι κομμάτι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα περάσει από το 2017 στο 2018, ποιο θα είναι το πιθανό αποτέλεσμα του 2018 και τι προβλέπεται να υπάρξει το 2019.

Συνεπώς η συζήτηση για τις συντάξεις κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Δεν έχει καν ανοίξει. Οι ελεγκτές αναμένουν τις συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις και ναι φυσικά, τα συμφωνηθέντα για το 3,5% πρέπει να τηρηθούν.