Στα τέλη Ιουνίου αναµένεται να µπει σε λειτουργία η ηλεκτρονική µέσω της οποίας, µε αυτοµατοποιηµένες διαδικασίες, θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των δανειοληπτών με κόκκινα .

Το έργο αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Με βάση τα κριτήρια του νόμου θα υπολογίζεται το ποσοστό επιδότησης που θα λαμβάνει από το κράτος ο δανειολήπτης και ιδιαίτερα εκείνος που έχει στεγαστικό δάνειο και θα δικαιούται από 20% -50% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του και το εισόδημα του. Σε ότι αφορά τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια το ποσοστό της επιδότησης είναι 30% για όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες.

Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας οι δανειολήπτες θα αξιολογούνται με κριτήρια επιλεξιμότητας και τόσο το Δημόσιο όσο και οι τράπεζες θα έχουν πλήρη εικόνα των εισοδημάτων και της περιουσίας τους. Με βάση αυτά τα κριτήρια οι τράπεζες θα υποβάλλουν τις προτάσεις ρύθμισης στους δανειολήπτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της oφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου.

Μετά τη ρύθμιση του δανείου από την τράπεζα (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερο επιτόκιο,κούρεμα οφειλής) καθορίζεται το ποσοστό της επιδότησης και το Δημόσιο καταβάλλει αντίστοιχο ποσό σε ειδικό , δεσμευμένο και ακατάσχετο λογαριασμό του οφειλέτη, καθ΄όλη τη τη διάρκεια της ρύθμισης του δανείου.

Ωστόσο το ποσοστό της επιδότησης μπορεί να μεταβληθεί καθώς αυτεπάγγελτα στη λήξη κάθε έτους θα επανεξετάζεται η οικογενειακή εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των επιλέξιμων δανειοληπτών.
Η επιδότηση θα καταβάλλεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης:

Κρίθηκε επιλέξιμος για την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας( 4650/2019)
Αποδέχτηκε τη συναινετική ρύθμιση που πρότειναν οι τράπεζες ή πέτυχε τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του, σύμφωνα με τον Ν.4605/2019
Πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια

Η αίτηση υποβολής στο νέο πλαίσιο επέχει θέση αίτησης και για τη συνεισφορά του Δημοσίου, το οποίο αποκτά άμεσα πρόσβαση στην ΑΑΔΕ ώστε ελέγξει το πλήρες φορολογικό προφίλ και η πλατφόρμα καθορίζει το ύψος της επιδότησης. Εντός 15 ημερών ο δανειολήπτης θα γνωρίζει εάν είναι επιλέξιμος καθώς τι δικαιούται.