Κοινωνικό Μέρισμα -ΗΔΙΚΑ: Τι πρέπει να κάνουν όσοι «βγήκαν εκτός»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/12/2018 - 13:56 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

| Μέσα στην ημέρα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα λάθη στο . Τι πρέπει να κάνουν όσοι “πετάχτηκαν έξω” γιατί το σύστημα δεν τους έβρισκε στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από το 1/3 των έκαναν μέσα στο Σαββατοκύριακο και ήδη τους εγκρίθηκαν τα χρήματα για το Κοινωνικό Μέρισμα. Υπήρξαν ωστόσο σοβαρά προβλήματα που καθυστέρησαν πολλούς οι οποίοι βρήκαν λάθη στα προσυμπληρωμένα στοιχεία ή είδαν με έκπληξη ότι το σύστημα δεν τους βρίσκει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μέσα στην ημέρα αναμένονται ανακοινώσεις για τη διόρθωση του λάθους που οδήγησε στην απόρριψη των αιτήσεων, κυρίως ανέργων και συνταξιούχων, οι οποίοι εμφανίζονται να μην… ζουν στη χώρα μετά το 2013!

Ο πρόεδρος της , Α. Τάγαρης δεν διευκρίνισε ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διόρθωση του λάθους, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι να χρειαστεί να κάνουν την αίτηση από την αρχή.
Παράλληλα σήμερα ξεκινάει και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέσω λογιστικών γραφείων.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο υπάρχει δυνατότητα να διορθωθούν τα λάθη με απλές κινήσεις και να μπορέσουν οι δικαιούχοι να πάρουν το Κοινωνικό Μέρισμα.

Τα λάθη και πως διορθώνονται
Τα συνηθέστερα λάθη εντοπίζονται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Εάν υπάρχει λάθος στον ΑΜΚΑ οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα από τα ΚΕΠ για να γίνει ενημέρωση του ΑΜΚΑ ως προς τον ΑΦΜ.

Για τον χρόνο ασφάλισης οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον και στον για τον χρόνο ανεργίας. Μόλις ο ΟΑΕΔ διορθώσει τον χρόνο ανεργίας θα πρέπει άμεσα να εμφανιστεί και στο σύστημα για το Κοινωνικό Μέρισμα.

Εάν υπάρχουν λάθος προσωπικά στοιχεία, εάν υπάρχει αλλαγή σε οικογενειακή κατάσταση κλπ θα πρέπει οι δικαιούχοι να πάνε στα με ένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει την αλλαγή για να γίνει αυτή η αλλαγή και στο σύστημα.

Προσοχή στον αριθμό IBAN, τα ψηφία είναι πολλά και συνήθως γίνεται λάθος. Εάν δεν είναι θέμα αριθμού τότε θα πρέπει να προσέξετε εάν ο λογαριασμός του οποίου το IBAN δηλώνετε είναι ενεργός. Εάν είναι ανενεργός υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει να επιλέξετε έναν ενεργό λογαριασμό.
Εάν υπήρξε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση το 2018 δεν προσμετράται για το φετινό μέρισμα, όπως δεν προσμετράται και καμία αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορά στο 2017. Οι αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα και την περιουσία που έγιναν μέσα στο 2018 δεν αναγνωρίζονται καθώς το Κοινωνικό Μέρισμα “μετράει” τα εισοδήματα, την περιουσία και την οικογενειακή κατάσταση του 2017.

Την Παρασκευή αναμένεται να γίνουν οι πρώτες πληρωμές!

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται:

Σε ΚΕΠ για ενημέρωση/διόρθωση ΑΜΚΑ
Στον ΕΦΚΑ για θέματα ασφάλισης
Στον ΟΑΕΔ για θέματα ανεργίας

Κοινωνικό Μέρισμα: Απορρίπτονται χιλιάδες αιτήσεις

Κοινωνικό Μέρισμα -ΕΣΑμεΑ: Ξανά στον Τσακαλώτο το αναπηρικό κίνημα

Κοινωνικό μέρισμα: 585.000 αιτήσεις μέσα σε 24 ώρες

Loading...


  • europalso   ideascentral