Εφαρμογή του (ΚΕΑ) σε όλη την Ελλάδα. Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)».

Το επεκτείνεται και από την πιλοτική εφαρμογή που είχε έως τώρα, σε μόλις 30 δήμους, επεκτείνεται σε όλους τους δήμους της χώρας.

Στη σχετική διάταξη διευκρινίζεται ότι εντάσσονται σε αυτό και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επίσης, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία για να ενταχθούν στο ΚΕΑ ή ακόμα χειρότερα αποκρύψουν αληθινά στοιχεία, κατά την υποβολή της απαραίτητης αίτησης για να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Η βάση του νομοσχεδίου, είναι η σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού για τον καλύτερο συντονισμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής. Επίσης, θα λειτουργήσει και Ενιαίο Γεωπληροφοριακό Σύστημα, στο οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα καταχώρησης όλων των δεδομένων που θα δημιουργούνται και θα αφορούν τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, προστασίας και συνοχής. Παράλληλα, δημιουργείται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον τίτλο e-pronoia, πληροφοριακό σύστημα, που στόχο έχει να βελτιώσει την πρόσβαση των πολιτών στις προνοιακές υπηρεσίες. Παράλληλα, συστήνονται στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας δύο νέες διευθύνσεις και έξι τμήματα.

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1.α. Θεσπίζεται ενιαίος οργανικός σχηματισμός, με την επωνυμία «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής» (Εθνικός Μηχανισμός), με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την ενημέρωση, τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση οριζόντιων συνεκτικών πολυτομεακών πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής, δρώντας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των λοιπών υπουργείων που ασκούν κοινωνική πολιτική.

β. Προσδιορίζονται οι επιχειρησιακοί στόχοι, ο σκοπός και η δομή του Εθνικού Μηχανισμού, ο οποίος οργανώνεται σε κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και αποτελείται από τους μνημονευόμενους φορείς και υπηρεσίες.

γ. Δίδεται η έννοια του όρου «Ενιαίο Γεωπληροφοριακό Σύστημα» (ΕΓΠΣ) ως το πληροφοριακό σύστημα όπου καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα σχετικά με τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, προστασίας και συνοχής, για την παρακολούθηση των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη (ΕΣΚΕ).

δ. Ορίζεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) ως ο φορέας λήψης τελικών αποφάσεων επί των θεμάτων που αφορούν στη χάραξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας, κατά την οριζόμενη διαδικασία.

Επεκτείνεται, από 01/01/2017, η εφαρμογή του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) σε όλους τους δήμους της χώρας. Σήμερα, η εφαρμογή του περιορίζεται σε 30 μικρούς και μεσαίους δήμους.

Επανακαθορίζονται:

– Οι περιπτώσεις ωφελουμένων από το ανωτέρω Πρόγραμμα και προβλέπεται, ειδικότερα ότι στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

– Η έννοια του εγγυημένου ποσού, στο οποίο υπολογίζεται και η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΚΕΑ στο κάθε νοικοκυριό.

– Περιορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΕΑ που χαρακτηρίζονται ως μη δυνάμενοι για εργασία, με κατάργηση της περίπτωσης για όσους υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.

– Καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υλοποίηση του ΚΕΑ και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σε βάρος, όσων δηλώνουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτουν αληθινά, κατά την για ένταξή τους στο Πρόγραμμα.