Τη Δευτέρα θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση στο υπουργικό συμβούλιο το ύψος του νέου στον ιδιωτικό τομέα.

Το , που θα υποβάλει τη σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, σταθμίζει τρεις παράγοντες:

Τις εισηγήσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.

Το πλαίσιο που διαμορφώνει η πανδημία, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες που επλήγησαν.

Τις ανάγκες των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με καταγεγραμμένη ύφεση 8,2% το 2020 λόγω του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, για το 2021 υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%.

Επισημαίνεται ότι οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν «πάγωμα» επικαλούμενοι τα δυσμενή οικονομικά μεγέθη που απορρέουν από την κρίση της πανδημίας, τονίζοντας ότι μια ενδεχόμενη αύξηση είναι εκτός πραγματικότητας και θα εντείνει τον κίνδυνο να εκτοξευτεί η ανεργία. Ειδικότερα:

Το σύνολο των εργοδοτικών φορέων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσονται υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.

Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητεί να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημοσιοποίησε σήμερα στην ιστοσελίδα του, το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης που συνέταξε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, σε συνεργασία με πενταμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, καθώς και όλες τις σχετικές εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, τα υπομνήματα των κοινωνικών εταίρων και τα σχετικά πρακτικά της προφορικής διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 24/5/2021.

Στη διαβούλευση, που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, συμμετείχαν:

– Εκ μέρους των εργαζομένων η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)

– Εκ μέρους των εργοδοτών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

– Τα εξής επιστημονικά ινστιτούτα και φορείς:

1. Τράπεζα της Ελλάδος

2. Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

3. Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

4. Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)

5. Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)

6. Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)

7. Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)

8. Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ)

9. Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ)

10. Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (INSETE)

11. Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.