Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τον Απρίλιο του 2025, ανεβάζοντάς τον από τα 830 ευρώ στα 870-880 ευρώ.

Παράλληλα, θα εφαρμοστούν και στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, διασφαλίζοντας ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα υπολείπεται του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που τίθεται σε ισχύ το 2025.

Σύστημα διαμόρφωσης μισθών

Η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με κοινωνικούς εταίρους, οι οποίες ξεκινούν τον Ιανουάριο, και τελική απόφαση από την κυβέρνηση.

Δείτε επίσης

Στο πλαίσιο αυτό, ο εισαγωγικός μισθός της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε) στο Δημόσιο θα προσαρμοστεί στα 880 ευρώ (αύξηση 30 ευρώ από τα 850 ευρώ σήμερα). Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει οριζόντια όλες τις κατηγορίες (Δ.Ε., Τ.Ε., Π.Ε.), με αποτέλεσμα οι βασικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων να αυξηθούν αντίστοιχα.

Κατώτατος μισθός

Στρατηγικός στόχος μέχρι το 2027

Η κυβέρνηση θέτει στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ετήσιων αυξήσεων της τάξης των 40-50 ευρώ, διαμορφώνοντας τον μισθό στα 880 ευρώ την άνοιξη του 2025, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ ή και περισσότερο το 2027. Αντίστοιχα, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα ακολουθήσει τα ίδια επίπεδα.

Μεσοπρόθεσμο σχέδιο και προσαρμογές

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2025-2028, οι μισθοί θα αυξάνονται κατά μέσο όρο 4,5% ετησίως, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ετήσιες αυξήσεις 5%. Μέχρι το 2027, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα συνεχίσει να γίνεται μέσω διαβουλεύσεων, με τρεις βασικές αλλαγές:

Εναρμόνιση μισθών Δημοσίου και κατώτατου μισθού: Ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα ισούται με τον κατώτατο.
Νέα κριτήρια καθορισμού: Θα λαμβάνονται υπόψη η αγοραστική δύναμη, το κόστος διαβίωσης, οι μισθοί γενικά και ο ρυθμός αύξησής τους.
Επιστημονική και Συμβουλευτική Επιτροπή: Θα εξετάζονται προτάσεις για διαφοροποιήσεις στους μισθούς και μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων στους χαμηλόμισθους, ώστε να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα.

Αυτόματος μηχανισμός από το 2028

Από το 2028, ένας αυτόματος μηχανισμός θα καθορίζει τις αυξήσεις βάσει της οικονομικής παραγωγικότητας, της ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων και της οικονομικής κατάστασης. Παράλληλα, θα προβλέπονται ρήτρες για πάγωμα των αυξήσεων ή απαγόρευση μειώσεων, ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

Δείτε επίσης