Υποκατώτατος μισθός: Τι θα συμβεί στην πράξη εάν καταργηθεί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/09/2018 - 10:23 | Author: Newsroom

Στην πιάτσα θα κριθεί το αποτέλεσμα των προθέσεων της κυβέρνησης να καταργήσει «εδώ και τώρα» τον υποκατώτατο μισθό αυξάνοντας τις καθαρές αποδοχές των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εξακολουθούν να έχουν δουλειά.

Με το επιχείρημα ότι πρέπει να σταματήσει ο ηλικιακός ρατσισμός, δηλαδή η διαφορετική αμοιβή των εργαζομένων με μοναδικό κριτήριο την ηλικία, η κυβέρνηση αναμένεται να πείσει τους θεσμούς άσχετα από το αν θα προβάλλουν το επιχείρημα της εξαιρετικά υψηλής ανεργίας στις τάξεις των νέων η οποία κινείται ακόμη στα επίπεδα του 40%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα όλης της Ευρώπης.

Το θέμα από εκεί και πέρα, είναι το πώς θα αντιδράσουν οι εργοδότες καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ θα τους ζητηθεί να επωμισθούν ένα πρόσθετο κόστος της τάξεως των 1700 ευρώ τον χρόνο προκειμένου οι νέοι εργαζόμενοί τους να πάρουν μια αύξηση της τάξεως των 70-80 ευρώ καθαρά. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τον κίνδυνο είτε να «παγώσουν» οι προσλήψεις νέων είτε να απολυθούν οι υφιστάμενοι, είτε ακόμη να μετατραπούν οι όποιες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής ούτε ώστε να μην φανεί στο ταμείο αυτή η διαφορά.

Έτσι, ανακοίνωσε και την ταυτόχρονη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών (πιθανότατα μόνο των εργοδοτικών) ώστε το κόστος της αύξησης μισθών των νέων να επιμεριστεί ανάμεσα στον εργοδότη και στο ελληνικό δημόσιο.

Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και μια θεωρητική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% σημαίνει αύξηση του μισθού του 25άρη στα 609 ευρώ μεικτά από 511 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, ή στα 511 ευρώ καθαρά από 430 ευρώ που είναι σήμερα. Το κόστος για τον εργοδότη θα αυξηθεί κατά 1.715 ευρώ ετησίως ενώ με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, θα υπάρξει επιδότηση 1.065 ευρώ.

Το πραγματικό κόστος για τον εργοδότη θα ανέλθει περίπου στα 700 ευρώ και μένει να φανεί αν θα το επωμιστεί ή όχι. Με την επιδότηση των εισφορών κατά 100%, το πραγματικό κόστος για τον εργοδότη θα μειωθεί κατά 25% και στην πραγματικότητα, η απασχόληση ενός νέου θα γίνει φθηνότερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Το ερώτημα που θα απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι αν η επιδότηση θα αφορά μόνο σε καινούργιες θέσεις απασχόλησης ή και στους υφιστάμενους 20άρηδες. Στην πρώτη περίπτωση είναι ένα ερώτημα το τι θα γίνει με τους νέους που ήδη έχουν κατορθώσει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

 

Loading...


  • europalso   ideascentral