Με εξαίρεση τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα αποκλειστικά από τόκους και μερίσματα καθώς και τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, δεν θα υπάρχει κανένας άλλος που θα εξαιρείται από την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός του.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο την πιστωτική ή την χρεωστική τους κάρτα με το που θα αλλάξει η χρονιά καθώς αν δεν πιάσουν τον στόχο -300 ευρώ ηλεκτρονικές πληρωμές ανά 1000 ευρώ εισοδήματος- θα πληρώσουν πρόστιμο 22% επί του ποσού των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα «λείπει».

Οι έχοντες πολύ υψηλά εισοδήματα πάντως, μπορούν να αισθανθούν καλύτερα καθώς η διάταξη που θα συμπεριληφθεί το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει «πλαφόν» το οποίο θα οριστεί στα 20.000 ευρώ. Έτσι, είτε κάποιος δηλώνει εισόδημα 66.000 ευρώ είτε…666 χιλιάδες ευρώ, οι ηλεκτρονικές πληρωμές που θα του ζητούνται, δεν θα ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει οριστικοποιήσει το νέο πλαίσιο διενέργειας των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς είναι οι εξής:

1 Σήμερα, υπάρχει κλίμακα υπολογισμού των υποχρεωτικών πληρωμών με συντελεστές από 10% έως 20%. Από την 1/1/2020 ο συντελεστής θα γίνει 30% για όλους

2. Σήμερα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι υποχρεωτικές μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους. Από το νέο έτος, η υποχρέωση επεκτείνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εισοδηματίες. Οι μόνοι που θα εξαιρούνται θα είναι όσοι έχουν αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα δηλαδή όσοι εισπράττουν μερίσματα και όσοι έχουν εισοδήματα από τόκους.

3. Με το υφιστάμενο καθεστώς, όσοι έχουν εισοδήματα από δύο πηγές (π.χ μισθό και ενοίκιο) κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές μόνο για τα εισοδήματα από την πηγή που είναι υποχρεωτική δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση τις μισθωτές υπηρεσίες. Στο εξής, οι υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές θα υπολογίζονται επί τους αθροίσματος των αποδοχών (πλην των πηγών εισοδήματος που θα εξαιρούνται όπως τα μερίσματα και οι τόκοι).

4. Και σήμερα υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις ηλεκτρονικές πληρωμές το οποίο έχει οριστεί στα 30.000 ευρώ. Με το νέο καθεστώς, το πλαφόν θα κατέβει στα 20.000 ευρώ.

Το νομοθετικό πλαίσιο θα εξακολουθήσει να εξαιρεί τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 70 ετών από την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών (όπως και όλες τις κατηγορίες που αναφέρει σήμερα ο νόμος) ενώ καμία αλλαγή δεν επέρχεται στον κατάλογο των συναλλαγών που θα αναγνωρίζονται για το «χτίσιμο» του 30% του εισοδήματος. Έτσι, θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι συναλλαγές με κάρτα (ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού) πλην:

· Των ενοικίων που καταβάλλει ο φορολογούμενος για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες

· Των ποσών για την αγορά οχημάτων, αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ

· Των τελών κυκλοφορίας,

· Των δόσεων για αποπληρωμή στεγαστικών δανείων και

· Των δαπανών για την αγορά ομολόγων και χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ηλεκτρονικές πληρωμές να φτάσουν το 2020 τουλάχιστον στα 43 δις. ευρώ καταγράφοντας αύξηση άνω των 7 δις. ευρώ συγκριτικά με την φετινή χρονιά.