Την πολιτική απόφαση να λύσει το θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της κύριας κατοικίας χωρίς να ανοίξει «μέτωπο» με τις τράπεζες, την ΕΚΤ αλλά και τις αγορές φέρεται να έλαβε η κυβέρνηση και πλέον οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ταχύτατα στην κατεύθυνση εξεύρεσης των «τεχνικών προδιαγραφών» που θα διασφαλίσουν και την προστασία των δανειοληπτών αλλά και τις οικονομικές συνέπειες για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Πλέον η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τον χρόνο. Δεδομένου ότι από το τέλος Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να δημοσιεύονται εκθέσεις με διεθνή αντίκτυπο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το ζητούμενο πλέον είναι να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στις αγορές το ταχύτερο δυνατόν.

Σε τεχνικό επίπεδο, στο τραπέζι έχει πέσει τα τελευταία 24ωρα μια εναλλακτική πρόταση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Προβλέπει ότι το κριτήριο ένταξης στο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας δεν θα είναι η αξία του ακινήτου αλλά το ύψος του δανείου. Αυτό φαίνεται να ορίζεται περίπου στις 100-120.000 ευρώ ενώ σε συνδυασμό με τη θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου (σ.σ εκτιμάται περίπου στα 20.000 ευρώ) εκτιμάται ότι θα καλύπτει μεγάλο μέρος των μικροοφειλετών με τα κόκκινα δάνεια. Από εκεί και πέρα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και όριο αξίας του ακινήτου το οποίο θα μπορεί να είναι και υψηλότερο (σ.σ να φτάνει μέχρι και τις 200.000 ευρώ) για ουσιαστικούς αλλά και επικοινωνιακούς λόγους.

Η βασική απόφαση πάντως είναι πολιτική και φαίνεται να έχει ήδη ληφθεί. Η απόφαση είναι να επικρατήσουν οι ήπιες φωνές στους κόλπους της κυβέρνησης και να μην υπάρξει διολίσθηση σε μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις με τις αγορές. Έγινε αντίληπτο ότι οι μονομερείς ενέργειες σε θέματα που σχετίζονται με τις τράπεζες δεν θα είχαν αντίστοιχο αντίκτυπο όπως μια ενέργεια στον κατώτατο μισθό ή στον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ή ακόμη και στο «μέτωπο» της ρύθμισης των οφειλών.

Ρόλο σε αυτή την απόφαση φαίνεται να έπαιξαν και οι προειδοποιήσεις από την πλευρά των δανειστών ότι η μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και στη διαδικασία εκταμίευσης της δόσης του ενός δις. ευρώ (με την αναστολή αύξησης επιτοκίου και τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs).

Έτσι, το ζητούμενο είναι πλέον η ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας να γίνει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να αποτυπωθεί:

1. Στην έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας που θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου.

2. Στην έκθεση μακροοικονομικών ανισορροπιών που θα δημοσιευτεί επίσης στις 27 Φεβρουαρίου.

3. Στην έκθεση αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moodys που θα δημοσιευτεί την 1η Μαρτίου και

4. Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία επίσης θα δημοσιευτεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.