Η Ελλάδα θα είναι πρώτος προορισμός τα επόμενα χρόνια, όπως τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στο οποίο το «παρών» έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης ανέπτυξε τις ενέργειες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, δεδομένης της κρίσης αποεπένδυσης, της περιόδου της κρίσης και της, βελτιούμενης μεν αλλά ασθενικής ακόμα, κατάστασης του τραπεζικού συστήματος. Η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, βασίζεται πρωτίστως στην πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων με πολύ θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα- η Ελλάδα βρίσκεται για τρία χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης στο ΕΣΠΑ, αλλά πλέον και στο σχέδιο Γιούνκερ, ενώ αυξήθηκε την ίδια περίοδο σημαντικά και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πέρα από τα υφιστάμενα εργαλεία, το Υπουργείο προχώρησε σε συνεργασία με την EIB και το EIF και στη δημιουργία νέων για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και τη στοχευμένη αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «για πρώτη φορά, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία –παλιά και νέα- υπηρετούν τους ίδιους αναπτυξιακούς στόχους, να ωθήσουν την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ικανό να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και να δημιουργεί σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, να μοχλεύουν τους διαθέσιμους πόρους και να κινητοποιούν ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να μεγιστοποιείται το αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Η συμπληρωματικότητα μεταξύ των χρηματοδοτικών πηγών και η αξιοποίησή τους βάσει συγκεκριμένων επενδυτικών προτεραιοτήτων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη», επισήμανε ο αν. υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής για τη στοχευμένη χρηματοδότηση, το Υπουργείο σε συνεργασία με το EIF δημιούργησε το EquiFund που είναι το πρώτο αντίστοιχο χρηματοοικονομικό εργαλείο στην Ελλάδα, μεγαλύτερο αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, χρηματοδότησης αλλά και μεταφοράς τεχνογνωσίας προς ελληνικές επιχειρήσεις κλπ.

Σε άλλη παρέμβασή του ο κ. Χαρίτσης εστίασε στην Πολιτική Συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως υπογράμμισε, αυτή δεν είναι απλώς ένα ακόμα εργαλείο, είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει χρηματοδότηση αλλά και καθορισμό αναπτυξιακών και κοινωνικών στόχων. Είναι απαραίτητη για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της παραγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη σύγκλιση των κρατών- μελών και την αντιμετώπιση περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, είπε.

Ο αν. υπουργός υπογράμμισε ότι οι συντηρητικές φωνές που ζητούν μείωση των πόρων της Συνοχής δεν πρέπει να επικρατήσουν. Η διατήρηση και ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής είναι όρος ύπαρξης για την ΕΕ.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθεί η περιφερειακή διάσταση των παρεμβάσεων, να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής, αλλά και να διευρυνθούν τα κριτήρια για την κατανομή των πόρων, συνυπολογίζοντας μεγέθη όπως το επίπεδο της φτώχειας, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, η ανεργία, η νησιωτικότητητα και η ορεινότητα. Να απλοποιηθούν τέλος, οι διαδικασίες για να διευκολυνθεί η ταχύτερη και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων.