«Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον που συνθέτει η μνημονιακή νομοθεσία και συντηρούν οι κίβδηλες υποσχέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά του καθεστώτος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, η υπογραφή της, έστω και κουτσουρεμένης, χωρίς μισθολογικούς όρους, όπως και όλες, μετά το 2012, εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ) είναι μία θετική και καθόλου αυτονόητη εξέλιξη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.

«Αν και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται θριαμβολογίες ή “μειδιάματα”», ο κ. Κιουτσούκης επισημαίνει ότι, «με τη σημερινή υπογραφή:

– Ο θεσμός της ΕΓΣΣΕ παραμένει ζωντανός και ενεργός.

– Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ισχύς ενός συνόλου δικαιωμάτων και κατακτήσεων που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και έχουν εξαιρετικά σημαντικό οικονομικό, ασφαλιστικό και κοινωνικό πρόσημο για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, όπως, μεταξύ άλλων, επίδομα γάμου, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας, πλαίσιο τριετιών, ρυθμίσεις χρόνου εργασίας, προστατευτικοί όροι για μητρότητα, πατρότητα, μονογονεϊκότητα, ευάλωτες ομάδες (εργαζόμενοι με HIV-AIDS, νεφροπαθείς, κ.ά.).

– Συνομολογούνται ή επαναβεβαιώνονται θεσμικές ρήτρες για κρίσιμα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, εκπαίδευσης-κατάρτισης, διακρίσεων, παραβατικότητας και “μαύρης” εργασίας, κλπ».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κιουτσούκης τονίζει ότι η άμεση κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (βασικού μισθού για νέους κάτω των 25 ετών), «πέραν από στοιχειώδης υποχρέωση ενός συντεταγμένου κράτους δικαίου (παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία), είναι επιτακτική και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας, αφού η παράνομη θέσπισή του, αφενός μεν δεν συνέβαλε στη μείωση, αντιθέτως, διόγκωσε την ανεργία, αφετέρου δε, λειτούργησε ως μοχλός υποκατάστασης/αντικατάστασης των υφιστάμενων εργαζομένων από νέους με πολύ χαμηλότερες αμοιβές, λιγότερα δικαιώματα και ελάχιστη προστασία».

Σύμφωνα με τον κ. Κιουτσούκη, «η σημερινή υπογραφή είναι και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, που στη χώρα μας, κατά παραβίαση όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών, αποδυναμώνεται, καταστρατηγείται στην πράξη, ή γίνεται αντικείμενο χειραγώγησης».

«Καλούμε και απαιτούμε από όλους τους εργοδοτικούς φορείς να σταθούν στο ύψος του θεσμικού-δημοκρατικού τους ρόλου, και να συνταχθούν με την εργατική πλευρά στον αγώνα για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» υπογραμμίζει ο κ. Κιουτσούκης.