Οριστικό τέλος στην αγωνία 1,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων που κινδύνευαν με έως και 18% φέρνει η πολυαναμενόμενη νομοθετική διάταξη που καταργεί το “ψαλίδι” του 2017. Στόχος είναι η κατάργηση των περικοπών σε κύριες, επικουρικές και συγκαταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, πριν δηλ. από τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Μαζί με τον μεγάλο όγκο των παλαιών συνταξιούχων διασώζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από τις 13 Μαΐου 2016 έως και 31/12/2018. Πρόκειται για τις κατηγορίες εκείνων των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που εμπίπτουν στην 3ετή μεταβατική περίοδο του νόμου Κατρούγκαλου. Εφόσον η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν με βάση το παλαιό καθεστώς, δικαιούνται το 50% αυτής της διαφοράς αν συνταξιοδοτήθηκαν το 2016. Αντίστοιχα, όσοι αποχώρησαν το 2017 δικαιούνται το 33,3% αυτής της διαφοράς, ενώ όσοι έφυγαν φέτος θα λάβουν το 25% αυτής της διαφοράς.

Είναι οι μόνοι νέοι συνταξιούχοι που δικαιούνται προσωπικής διαφορά και, με βάση τις διατάξεις που κατατίθενται στη Βουλή, τη διατηρούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Έθνους”, η διάταξη που διασώζει οριστικά τις παλαιές κύριες συντάξεις είναι:

“Η περίπτωση β της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4472/17 αντικαθίσταται ως εξής: “Από 1/1/2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει σε εφαρμογή της παραγράφου 3 όπως ισχύει”. Αυτό σημαίνει πως καταργείται πλήρως η περικοπή, ενώ βγαίνει από το… τραπέζι η έννοια της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις την οποία είχε εισαγάγει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Οι νέες συντάξεις θα αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις ετησίως από το 2022 με βάση τη μεταβολή του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Όσο θα αυξάνονται οι νέες, οι παλαιές θα παραμένουν “παγωμένες”. Όταν οι νέες συντάξεις φτάσουν στα επίπεδα των παλαιών, τότε θα αρχίσουν και οι παλαιές να αυξάνονται.