«Φρενάρει» τις αυξήσεις επιτοκίων η Fed ως το 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔21/03/2019 - 19:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Σε εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της προχώρησε χθες η Fed, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, εγκαταλείποντας τις προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων φέτος, καθώς η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας.

Η Fed διατήρησε μεν αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της, όπως άλλωστε αναμενόταν, προβλέποντας όμως τώρα να αυξήσει το κόστος δανεισμού μόνο μία φορά ακόμη έως το 2021, χωρίς να υπογραμμίζει πλέον την ανάγκη να παρακολουθεί τον πληθωρισμό με περιοριστική νομισματική πολιτική. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη μηνιαία μείωση των κρατικών ομολόγων που διακρατεί, από 30 δισ. δολάρια στα 15 δισ. δολάρια, αρχίζοντας τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Αναφορικά με τα χρεόγραφα εγγυημένα με ενυπόθηκους τίτλους που λήγουν, η Fed γνωστοποίησε ότι θα επανεπενδύσει τις αποπληρωμές τους σε κρατικά ομόλογα σε ποσό 20 δισ. δολαρίων μηνιαίως, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά ενεργητικού από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα περιοριστεί μόνο σε κρατικά ομόλογα.

Επίσης, οι νέες προβλέψεις της Fed για την οικονομία δείχνουν εξασθένηση σε όλα τα μέτωπα συγκριτικά με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, με την ανεργία να αναμένεται ελαφρώς υψηλότερη φέτος, τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομική ανάπτυξη εξασθενημένη.

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, διαμήνυσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, μετά την ανακοίνωση, ότι βασικός στόχος είναι η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και ότι η Fed εξακολουθεί να αναμένει σταθερή ανάπτυξη το 2019. Αναγνώρισε όμως ότι η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί αξιοσημείωτα σε Ευρώπη και Κίνα, χωρίς να βλέπει ύφεση στην Ευρώπη, με Brexit και εμπορικές διαπραγματεύσεις να συνιστούν κινδύνους και επανέλαβε ότι η Fed θα παραμείνει υπομονετική. Διευκρίνισε ότι υπομονετική σημαίνει ότι η Fed δεν βλέπει λόγο να σπεύσει σε προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της και θεωρεί ότι θα περάσει αρκετός καιρός προτού οι προοπτικές γίνουν κατάλληλες για αλλαγή πολιτικής. Είπε ακόμη ότι η Fed θα προσαρμόσει και πάλι τα σχέδια για τον ισολογισμό της εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΕΚΤ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγηση`ς Fitch προβλέπει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ προς το τέλος του 2019, επικαλούμενος την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, χωρίς ωστόσο να αναμένει ύφεση.

Μέσα στο σημερινό περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης, η Fitch βλέπει αυξημένες τις πιθανότητες για επιστροφή της ΕΚΤ στην άκρως νομισματική πολιτική της, καθώς έσπευσε πολύ γρήγορα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα παγώνοντας κάθε επιτοκιακή αύξηση έως τα τέλη του 2020. Μία ημέρα αφότου το ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έρχεται η Fitch να στηρίξει την άποψη εκτιμώντας και αυτή ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα αρχίσει εκ νέου αγορές ενεργητικού προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς ο νέος γύρος φθηνής μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ενδεχομένως να μην κριθεί επαρκής για να στηρίξει την ανάπτυξη και τον δανεισμό.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά από τον Δεκέμβριο του 2018 και γι’ αυτό έχει αναθεωρήσει ελαφρώς πτωτικά τις προβλέψεις του για φέτος, χωρίς ωστόσο να διαβλέπει παγκόσμια ύφεση.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso