Το νέο σύστημα θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν ταχέως και να επεξεργάζονται από κοινού τα δεδομένα , οδηγώντας σε πιο γρήγορο εντοπισμό ύποπτων δικτύων.

Η έναρξη του εργαλείου Δίκτυο Ανάλυσης Συναλλαγών (TNA) έρχεται καθώς οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν για άλλη μια φορά το τεράστιο κόστος απάτης στον τομέα του ΦΠΑ για τα δημόσια οικονομικά, ενώ οι εγκληματικές συμμορίες επωφελούνται σε βάρος των έντιμων φορολογουμένων. Αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή ένα σύγχρονο σύστημα φορολόγησης ΦΠΑ χωρίς απάτες.

Ο κ. Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Η ποινική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δημόσια οικονομικά μας και η εξάλειψή τους πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις της ΕΕ αλλά η πρόοδος αυτή δεν μειώνει την ανάγκη για βαθύτερη και πιο θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το τεράστιο όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται διασυνοριακά στην ΕΕ.»

Η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα, καθιστώντας ακόμη πιο σημαντικό τα κράτη μέλη να διαθέτουν εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να ενεργούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Το TNA, το οποίο τα κράτη μέλη άρχισαν να χρησιμοποιούν σήμερα, θα επιτρέψει στις φορολογικές αρχές να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τις διασυνοριακές συναλλαγές, πράγμα που θα οδηγήσει σε γρήγορη δράση όταν επισημανθεί η πιθανή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Το TNA, που αναπτύχθηκε μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, θα επιτρέψει επίσης μια στενότερη συνεργασία μεταξύ του δικτύου της ΕΕ για τους εμπειρογνώμονες κατά της απάτης (Eurofisc) όταν πρόκειται να αναλύσει από κοινού πληροφορίες, ώστε οι απάτες στο ΦΠΑ (καρουζέλ) να παρεμποδιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Θα ενισχύσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών φορολογικών υπαλλήλων, επιτρέποντας στους αξιωματούχους του Eurofisc να διασταυρώνουν τις πληροφορίες με ποινικό μητρώο, βάσεις δεδομένων και πληροφορίες που κατέχει η Ευρωπόλ και η OLAF, η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, και να συντονίζει τις διασυνοριακές έρευνες.

Κατά τη σημερινή τους και χθεσινή συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι για την καταπολέμηση της απάτης από τα κράτη μέλη που συμμετείχαν στο TNA συμφώνησαν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του εργαλείου και τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν.

Ιστορικό

Το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενιαία αγορά της Ευρώπης. Αποτελεί μείζον και αυξανόμενη πηγή εσόδων για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αυξάνοντας πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το 2015, που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕγχΠ της ΕΕ. Ένας από τους ιδίους πόρους της ΕΕ βασίζεται επίσης στον ΦΠΑ. Ως φόρος κατανάλωσης, αποτελεί μία από τις πιο φιλικές προς την ανάπτυξη μορφές φορολογίας.

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα πιέσει για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ προκειμένου να καταστεί περισσότερο ανθεκτικό στην απάτη. Πραγματοποιήθηκε πρόοδος με τους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν για τον ΦΠΑ για ηλεκτρονικές πωλήσεις και με αποτελεσματικότερους κανόνες για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Εντούτοις, η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν βραδεία όσον αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για τη θέσπιση ενός ορισμένου χώρου ΦΠΑ της ΕΕ που να είναι φιλικό προς τις επιχειρήσεις και περισσότερο απάτης. Μια θεμελιώδης αναμόρφωση του ισχύοντος συστήματος προτάθηκε τον Οκτώβριο του 2017.