Η διαδικασία κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και οι οποίες θα ισχύσουν σε βάθος 4ετίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής.

Στο διάστημα αυτό θα έχουν γίνει και οι ανάλογες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για τον νέο προϋπολογισμό του 2020, καθώς επίσης θα έχει πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου όπου εκεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα κληθεί να αναπτύξει όλο το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Η αχή της φορολογικής μεταρρύθμισης έγινε με τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% που θα φανεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν ηλεκτρονικά έως τα τέλη Αυγούστου 7.300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η επόμενη μείωση του κατά 10% αναμένεται να συμβεί το 2021, καθώς για το 2020 θα ισχύουν οι μειώσεις που εφαρμόζονται από εφέτος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα τρέξει η νέα αναβαθμισμένη και επικαιροποιημένη εφαρμογή με τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις που αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο και θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας καταβάλλεται προσπάθεια να ισχύσει από το 2020 η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο με μέγιστο τα τέσσερα καθώς επίσης να ισχύσει η νέα φορολογική κλίμακα με φορολογικό συντελεστή 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.0000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες των φυσικών προσώπων, δηλαδή για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν ενοίκια υπάρχουν δυο σενάρια: Ή να φορολογούνται τα εισοδήματα από τα ενοίκια όπως όλα τα άλλα εισοδήματα ή να παραμείνει η ξεχωριστή φορολογική κλίμακα που ισχύει σήμερα.

Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2022 και μετά.