Αναλυτικός στις απαντήσεις του για την «επόμενη μέρα» της χώρας, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης διερωτάται, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι απλό πράγμα να μην εποπτεύεται η νομοθέτηση και το ταμείο μιας χώρας; Aυτό θα αλλάξει» (σ.σ. μετά τον Αύγουστο). Και προσθέτει: «Θα χαλαρώσουν οι δεσμεύσεις, δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμένουν αλλά τα ‘κλειδιά’ της χώρας θα έρθουν στα χέρια της κυβέρνησής της».

«Δεν πιστεύω ότι κανένας Έλληνας νοσταλγεί πια τις πλαστές ευημερίες της μεταπολίτευσης. Βεβαίως διεκδικεί να βελτιώσει τη ζωή του και να ευημερήσει και καλά κάνει», σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και υπογραμμίζει: «Το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά μιας αισθητής καλυτέρευσης».

Ως ο υπουργός που πήρε πάνω του τη «μάχη» με την καθημερινότητα, ο κ. Φλαμπουράρης δηλώνει στο Πρακτορείο «πολύ ικανοποιημένος» γιατί «η ‘Καθημερινότητα’ κερδίζει το στοίχημα της στήριξης του πολίτη απέναντι στον γραφειοκρατικό κυκεώνα του Δημοσίου κερδίζοντας καθημερινά και την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων πολιτών».

Επίσης, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: περιγράφει τα «πρέπει» της νέας αναπτυξιακής φάσης στην οποία εισέρχεται η χώρα ενώ ζητά «να τελειώνουμε με αυτήν την παραδοσιακή “ανταγωνιστικότητα” βορείων και νοτίων, που μόνο αρνητικά λειτουργεί και, βεβαίως, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη του αύριο».

Στο ερώτημα του Πρακτορείου για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, ο Αλ. Φλαμπουράρης περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για οτιδήποτε, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Για τα σκάνδαλα, ο έμπειρος πολιτικός λέει πως «η όποια τέτοια επιβεβαίωση θα με στενοχωρήσει πολύ. Αλλά, από την άλλη, δεν μπορώ να αντιστρατευτώ και τη λογική: αδίκημα χωρίς δράστη δεν υπάρχει».

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τέλος, στις διαπραγματεύσεις με το βόρειο γείτονά μας, περιγράφει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως «μαχητική αλλά και συνετή». Και συμπληρώνει: «Ελπίζω, η ΠΓΔΜ να αντιληφθεί την ιστορική ευκαιρία που της δίδεται για να προχωρήσει ως χώρα. Είναι νομίζω στο χέρι της πλέον».

Ενώ για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός Επικρατείας συμπεραίνει, μετά την πρόσφατη ευρωτουρκική Σύνοδο, ότι «ενώ βγήκαμε κερδισμένοι στη Βάρνα φαίνεται ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για μια δίκαιη και ασφαλή διευθέτηση των σχέσεων μας με τη γείτονα και φίλη χώρα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Κερδισμένη ή χαμένη η Ελλάδα από το… παζάρι της Βάρνας, κύριε υπουργέ;

Στη Βάρνα για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια η Ευρώπη πήρε θέση καυτηριάζοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των συμμάχων της και γενικότερα στο Αιγαίο.

Η ομαλοποίηση των σχέσεών της με Κύπρο και Ελλάδα είναι προϋπόθεση για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία δεν έπεισε ότι τής είναι αδιάφορη η σχέση της με την ΕΕ.

Τέλος ενώ βγήκαμε κερδισμένοι στη Βάρνα φαίνεται ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για μια δίκαιη και ασφαλή διευθέτηση των σχέσεων μας με τη γείτονα και φίλη χώρα.

Ποιες σκέψεις σάς γεννούν οι εικόνες από τη Συρία; Και, επιπλέον, μήπως θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ενός αδιάλειπτου προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη για πολλά ακόμη χρόνια;

Ο πόλεμος είναι η πιο φρικτή, τερατώδης και συνεχής εγκληματική πράξη. Και ως τέτοια αλλοίμονο αν γίνει αποδεκτή, ακόμη χειρότερα αν την συνηθίσουμε. Παραμένουμε αταλάντευτοι στον αγώνα για ειρήνη και σταθερότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και δεν προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση όποιας αρνητικής εξέλιξης.

Με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα παίρνει «ανάσα» από τον Αύγουστο, συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι η χώρα πρέπει να δαπανήσει χρήματα για αγορά και εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων;

Η χώρα λαμβάνει και θα λάβει κάθε μέτρο προκειμένου να είναι ισότιμος συνομιλητής οιουδήποτε και σε όλα τα πεδία. ‘Αρα η αμυντική θωράκιση της χώρας μας όπως πάντα έτσι και σήμερα αποτελεί εθνικό χρέος. Αλλά ποτέ, εγώ τουλάχιστον, δεν θα πάψω να λέω – ρομαντικά ίσως- ότι η πολεμική βιομηχανία δεν θα έπρεπε να υπάρχει και ότι οι πολεμικές «επενδύσεις» είναι ιδιαζόντως αποκρουστικές ακόμη και όταν είναι αναγκαίες.

Μετά από μια οκταετία μνημονίων, πότε εκτιμάτε ότι θα είναι αισθητά καλύτερη η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία;

Επιμένω ότι αυτό που είχαμε υποσχεθεί, ότι με την κυβέρνηση μας θα αποφύγουμε την καταστροφή, το έχουμε πετύχει. Οι θυσίες του ελληνικού λαού ιδιαίτερα όμως των μεσαίων στρωμάτων και κάτω, είναι δεδομένες. Αν συγκρίνει κανείς τα καταστροφικά πρώτα πέντε χρόνια με τα τρία επόμενα θα δει τη μεγάλη διαφορά και κυρίως στα πιο αδύναμα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.

Το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά μιας αισθητής καλυτέρευσης. Κλείνει ένας κύκλος ασφυκτικής επιτροπείας, συχνά μάλιστα παράλογης αλλά και βίαιων ανατροπών και αλλαγών. Επειδή εκ των πραγμάτων θα ανακτηθεί ένα μεγάλο μέρος της αυτονομίας μας, η αλλαγή θα είναι αισθητή δικαιοπολιτικά, πρακτικά αλλά και ψυχολογικά. Θα υπάρξουν περιθώρια για βελτιώσεις και για την διόρθωση αδικιών. Η βελτίωση σε οικονομικό επίπεδο ακόμη και αν είναι ορατή δεν θα προκύψει αυτομάτως και «μαγικά», δεν μπορεί παρά να είναι μια διαδικασία πιο αργή και πιο μακροχρόνια. Χρειάζεται συστηματική δουλειά.

Οι εταίροι πάντως στέλνουν από τώρα μηνύματα: «Έλληνες δεν θα κάνετε ό,τι θέλετε, δεν θα κάνετε όσα κάνατε προ μνημονίων». Τι φταίει; Δεν μας έχουν εμπιστοσύνη ή είναι τέτοια η δομή των ελληνικών προβλημάτων στην οικονομία που δεν μας επιτρέπουν να… χαλαρώσουμε;

Οι «συστάσεις» αυτές παρακολουθούν το λάθος σκεπτικό ότι η κρίση ήταν δήθεν το αποκλειστικό παράγωγο ενός ανεύθυνου λαού. Αυτό όχι μόνο δεν είναι αληθές αλλά είναι και συνειδητό ψεύδος. Κακώς και εκ του πονηρού λέγονται όλα αυτά. Ο λαός μας πλήρωσε ακριβά τα λάθη των κυβερνήσεων του και ενός συστήματος πολιτικού, οικονομικού που καθιερώθηκε με ανοχή αν όχι συμμετοχή και των δανειστών μας. Για αυτό και στράφηκε στην Αριστερά. Τρία χρόνια τώρα παθαίνουμε και μαθαίνουμε μαζί. Και σταθήκαμε όρθιοι, αγωνιζόμενοι διαρκώς. Και μαζί αναρωτιόμαστε, τι μας έφερε ως εδώ και πώς θα βγούμε από το τούνελ. Δεν πιστεύω ότι κανένας Έλληνας νοσταλγεί πια τις πλαστές ευημερίες τις μεταπολίτευσης. Βεβαίως διεκδικεί να βελτιώσει τη ζωή του και να ευημερήσει και καλά κάνει.

Τελικά, τι θα αλλάξει στις δυνατότητες που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση από τον Αύγουστο και μετά; Και τι όχι;

Είναι απλό πράγμα να μην εποπτεύεται η νομοθέτηση και το ταμείο μιας χώρας; Aυτό θα αλλάξει. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, μάς δίνει τη σιγουριά να δανειζόμαστε από τις αγορές. Η απόδοση αυτών των χρημάτων εξαρτάται από τις δικές μας ικανότητες και πιστεύω στη σωστή μας διαχείριση. Θα χαλαρώσουν οι δεσμεύσεις, δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμένουν αλλά τα «κλειδιά» της χώρας θα έρθουν στα χέρια της κυβέρνησής της.

Κάνοντας τον απολογισμό των παρεμβάσεών σας στην καθημερινότητα του πολίτη, πού εντοπίζετε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει; Είσθε ικανοποιημένος από τις λύσεις που δόθηκαν; Σε ποιους τομείς θα θέλατε να είχατε φανεί περισσότερο χρήσιμος;

Είμαι αρκετά ικανοποιημένος λαμβάνοντας υπόψη το ασφυκτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση. Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί η «Καθημερινότητα» κερδίζει το στοίχημα της στήριξης του πολίτη απέναντι στον γραφειοκρατικό κυκεώνα του Δημοσίου κερδίζοντας καθημερινά και την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων πολιτών, αφού κάθε ένας που απευθύνθηκε στην «Καθημερινότητα» έχει λάβει μια έγκυρη απάντηση, ανεξάρτητα από το αν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα. Αυτό δείχνουν οι 11.000 υποθέσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και τα ευχαριστήρια μηνύματα που δεχόμαστε.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των προβλημάτων που θέτουν οι πολίτες αφορά κυρίως το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα Υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης, και Οικονομικών (συντάξεις, εφάπαξ, ρυθμίσεις οφειλών, εξοφλήσεις και ρυθμίσεις χρεών κλπ). Εξίσου σημαντικά είναι θέματα εξόφλησης χρεών του Δημοσίου προς τους επαγγελματίες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ρύθμιση χρεών στην εφορία και καθυστέρηση στις εκκαθαρίσεις παροχών υγείας.

Το βασικό ζητούμενο των ημερών είναι, Ανάπτυξη- Απασχόληση. Το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε απαντήσεις σε αυτό το θέμα;

Τα συμπεράσματα και οι απαντήσεις θα βγουν συνολικά και σφαιρικά μετά την ολοκλήρωση όλων των συνεδρίων.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να αναφέρω κάποιες δικές μου σκέψεις που θεωρώ αναγκαίες για την ανάπτυξη.

Θα πρέπει να αναστραφεί η σχέση πραγματικής οικονομίας και χρηματοπιστωτικής λειτουργίας υπέρ της πρώτης.

Θα πρέπει να διαμορφωθεί το σχέδιο για υλοποίηση, δηλαδή να διατυπωθεί, να διεκδικηθεί και να προχωρήσει ένα σχέδιο όμως που θεωρεί την Ελλάδα ενιαίο αναπτυξιακό χώρο.

Ανάπτυξη εδώ και τώρα με κόκκινες γραμμές δηλαδή προστασία για το περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά, δημόσια αγαθά. Δηλαδή ανάπτυξη εντός του πλαισίου της αειφόρου βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Σε αυτά τα πλαίσια ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής μας προσπάθειας κινείται:

· Στην ανάπλαση- αναβάθμιση των ιστορικών κέντρων των πόλεων, Αθήνα. Θεσσαλονίκη κλπ

· Στην αξιοποίηση όλων των διατηρητέων κτηρίων

· Στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σύνδεση της με τον τουρισμό

· Στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων

· Στην αναβάθμιση – αξιοποίηση ελεύθερων χώρων

· Στην εισαγωγή της κυκλικής οικονομίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση και κυρίως στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

· Στην αναβάθμιση δασών, ποταμών και ρεμάτων

· Στην αξιοποίηση της αγροτικής γης και γενικότερα των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας έναντι άλλων χωρών (ήλιος-θάλασσα-νησιά κλπ).

Ακούσαμε ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και για τη Bιομηχανία Zάχαρης…

Τα προβλήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι γνωστά και αφορούν τις συσσωρευμένες παθογένειες χρόνων.

Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επιλυθούν προβλήματα και οι τευτλοπαραγωγοί να καλλιεργήσουν απρόσκοπτα και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο τα χωράφια τους. Ο πρωθυπουργός μάλιστα στο πρόσφατο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαβεβαίωσε τους αγρότες – τευτλοπαραγωγούς ότι σε κάθε περίπτωση θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν με τα αναγκαία ποσά για να καλλιεργήσουν.

Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να ανευρεθεί στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και τα συμφέροντα των παραγωγών και των εργαζομένων.

Δοθείσης της ευκαιρίας όμως, κύριε υπουργέ, ακούσαμε τις προάλλες και πάλι για «βόρειους» και «νότιους». Παραμένει …ριγμένη η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία εν γένει;

Είπα στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, ότι στην εποχή των μηδενικών αποστάσεων και της παγκοσμιοποίησης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να τελειώνουμε είναι με αυτήν την παραδοσιακή ας πούμε «ανταγωνιστικότητα» βορείων και νοτίων, που μόνο αρνητικά λειτουργεί και, βεβαίως, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη του αύριο. Μέσα από τη νέα ολιστική αρχιτεκτονική πρέπει πλέον να βλέπουμε τη χώρα ολόκληρη ως μια ενιαία πόλη με συνέργειες δράσεων, λειτουργιών και ανθρώπων. Η κυβέρνησή μας το εννοεί ειλικρινώς και απολύτως.

Μετά τις τελευταίες συναντήσεις πώς προοιωνίζεται η συνέχεια στις διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας; Ανήκετε στους αισιόδοξους της κυβέρνησης;

Η αισιοδοξία είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που προσπαθούν. Ο απαισιόδοξος δεν έχει ανάγκη την πράξη. Η κυβέρνησή μας είναι μαχητική αλλά και συνετή. Ελπίζω, η ΠΓΔΜ να αντιληφθεί την ιστορική ευκαιρία που της δίδεται για να προχωρήσει ως χώρα. Είναι νομίζω στο χέρι της πλέον. Να πείσει το λαό της ότι η αφαίρεση των αλυτρωτισμών από τη ζωή μας και το Σύνταγμα, είναι προς το συμφέρον των λαών των δύο χωρών αλλά και όλων των Βαλκανίων.

 

Σε άλλη συνέντευξή σας προ εβδομάδος (στην «Εφημερίδα των Συντακτών») με έμφαση είπατε, «στο Μαξίμου σήμερα δεν υπάρχουν σκοτεινά δωμάτια και τροχήλατες βαλίτσες». Είσθε λοιπόν, πεπεισμένος ότι σε προηγούμενες περιόδους δωροδοκούνταν πρωθυπουργοί ή συνεργάτες τους;

Η απάντησή μου αφορούσε σε μία ερώτηση που υπαινισσόταν σχέσεις της κυβέρνησής μας με επιχειρηματίες και παράγοντες. Αυτό που ξεκαθάρισα είναι αυτό που ξέρω για εμάς σε αντιδιαστολή με αυτά που ακούγονται για τους προηγούμενους. Δεν είμαι πεπεισμένος για κανέναν προσωπικώς και ειδικώς. Και με κάθε ευκαιρία λέω, πως η όποια τέτοια επιβεβαίωση θα με στενοχωρήσει πολύ. Αλλά, από την άλλη, δεν μπορώ να αντιστρατευτώ και τη λογική: αδίκημα χωρίς δράστη δεν υπάρχει. Αν υπάρχει το αδίκημα, αν αποδειχτεί ότι υπάρχει το αδίκημα, τότε υπάρχουν και οι δράστες. Δεν είμαι αυτός που εντέλλεται να το αποδείξει ούτε αυτός που θα τιμωρήσει τους ενόχους. Ανήκω σε αυτούς που είμαστε υποχρεωμένοι να μην εμποδίσουμε την αλήθεια να φανεί.

Και για την κεντροαριστερά κλείνοντας: ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η ρότα του Κινήματος Αλλαγής;

Το «Κίνημα Αλλαγής» αναζητά τη σχέση του με τη σοσιαλδημοκρατία και τις αρχές της. Στο βαθμό που η αναζήτηση προσδιορίζεται σε πλαίσια προοδευτικά αριστερά που δεν χωρούν δεξιές νεοφιλελεύθερες ιδέες και ως εκ τούτου σχέσεις με φορείς που τις εκπροσωπούν, όπως ΝΔ κλπ, πιστεύω ότι ίσως βρεθεί ο δρόμος.

Αν ταυτόχρονα, στην πολιτική συμπεριφορά της ηγεσίας του αποφεύγεται ο ανελέητος πόλεμος- με ψευδή κυρίως στοιχεία- εναντίον της κυβέρνησης της Αριστεράς τότε σε συνάρτηση και με τα προηγούμενα ανοίγει ο δρόμος για οτιδήποτε.