Πίνακας περιεχομένων
Τη σημασία μιας μεταρρύθμισης που προχωρά μεθοδικά αλλά χωρίς να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη δημόσια συζήτηση ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.
Με τη δημιουργία του νέου Μητρώου, το κράτος αποκτά για πρώτη φορά συνολική εικόνα των παροχών και τα επιδόματα που δίνονται στους πολίτες. Αυτό επιτρέπει τον εντοπισμό περιπτώσεων κατάχρησης, καθώς και τον σχεδιασμό κοινωνικών πολιτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.
Όλες οι παροχές και τα επιδόματα συγκεντρωμένες σε ένα ενιαίο σύστημα
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξηγεί ότι σήμερα τα στοιχεία για επιδόματα και παροχές είναι διασκορπισμένα σε διαφορετικά μητρώα του Δημοσίου, τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα. Με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, θα καταγράφονται αναλυτικά όλες οι παροχές, σε χρήμα και είδος, προς φυσικά πρόσωπα, ακόμη και όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα.
Δείτε Προπληρωμένη κάρτα για επιδόματα: Τι ισχύει – Ποιοί εξαιρούνται, τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Η ενοποίηση αυτών των πληροφοριών θα επιτρέψει στους αρμόδιους φορείς να έχουν σε πραγματικό χρόνο σαφή εικόνα για τις ενισχύσεις που δίνονται, ανεξαρτήτως προέλευσης. Έτσι, οι έλεγχοι θα γίνονται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά, αποτρέποντας φαινόμενα αδικαιολόγητης επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Αξιόπιστα δεδομένα για καλύτερες κοινωνικές και επιδοματικές πολιτικές
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σήμερα το κράτος δεν διαθέτει άμεσα τη δυνατότητα να παρακολουθεί συνολικά τις παροχές που καταβάλλει. Για να αποκτήσει μια πιο καθαρή εικόνα, απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες συντονισμού μεταξύ φορέων και συγκέντρωσης στοιχείων.
Η ύπαρξη ενός ενιαίου Μητρώου δίνει τη δυνατότητα για γρήγορη και αξιόπιστη ανάλυση των παροχών, βάσει κοινής μεθοδολογίας και αντικειμενικών κριτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο θα μπορεί να σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις, αξιολογώντας τις κοινωνικές ανάγκες με ακρίβεια και ευελιξία.
Ταχύτερη απονομή επιδομάτων και λιγότερη γραφειοκρατία
Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι το νέο Μητρώο θα συμβάλει και στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής παροχών. Σήμερα, η διοίκηση πρέπει να αντλεί πληροφορίες από διάφορους οργανισμούς, γεγονός που καθυστερεί τις εγκρίσεις.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η παροχή του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα, που απαιτεί έλεγχο συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στο εξής, αντί για επικοινωνία μεταξύ ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, οι αρμόδιες αρχές θα έχουν άμεση πρόσβαση στα απαραίτητα δεδομένα, μειώνοντας τον χρόνο εξυπηρέτησης και τη διοικητική επιβάρυνση.
Πιλοτική εφαρμογή από το 2025 – Προοδευτική επέκταση
Η πιλοτική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2025, με εφαρμογή σε επιλεγμένες παροχές του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Στόχος είναι η σταδιακή ένταξη όλων των παροχών, με πλήρη διαλειτουργικότητα και αυτόματη ενημέρωση.
Δείτε επίσης Όλα τα επιδόματα και οι συντάξεις σε Νέα βάση: Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κλείνει την ανάρτησή του εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμβολή του στο έργο αυτό, επισημαίνοντας ότι η νέα ψηφιακή υποδομή θα συνδυάσει λειτουργικότητα με κοινωνική δικαιοσύνη.