: Αισιόδοξοι είναι οι επιστήμονες σχετικά με την πορεία της άρσης του lockdown, αφού φαίνεται πώς τα μέτρα δεν έχουν επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα.

Τα επόμενα μέτρα

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η λειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα με τον κόσμο να δείχνει την στήριξή του στον κλάδο που έμεινε κλειστός για έξι μήνες. Παράγοντας της αγοράς πάντως τονίζουν πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου ο τζίρος να κινηθεί σε επίπεδα που θα πλησιάζουν την περίοδο της κανονικότητας. Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο προς το παρόν είναι η έλλειψη μουσικής σε εστιατόρια και καφέ, καθώς και ο που ξεκινά στις 23:00, κάτι που αναγκάζει όλες τις επιχειρήσεις εστίασης να κλείνουν στις 22:45.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως με το άνοιγμα του στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή, κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα». «Ανοίγουμε την αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί», τόνισε.

Σε δεύτερο χρόνο αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί επίσης είναι η λειτουργία των εσωτερικών χώρων αφού πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την επαναλειτουργία της αφού δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους. «Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο», είπε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης.

Η εστίαση πάντως φάνηκε να συμμορφώνεται με την νέα πραγματικότητα αφού σε ολόκληρη την επικράτεια η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε 351 παραβάσεις ενώ προχώρησε και σε πέντε συλλήψεις την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας, σε σύνολο σχεδόν 75.000 ελέγχων.

Μετά την εστίαση, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, σειρά παίρνουν τα  με τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων να επιστρέφουν στα σχολεία. Mαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε self test, τα οποία θα προμηθεύονται από τα φαρμακεία τις καθημερινές (όχι σε ώρες και ημέρες εφημερίας).

Αμέσως μετά στις 15 Μαΐου γίνεται το «μεγάλο» βήμα της απελευθέρωσης των , ενώ αποχαιρετούμε και την υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις μας. Ειδικά το τελευταίο ήταν ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει πριν το Πάσχα την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οι οποίοι ωστόσο εμφανίστηκαν διστακτικοί παραπέμποντας εν τέλει στην 15η Μαΐου, η οποία αποτελεί ημερομηνία ορόσημο μιας και ανοίγει επίσημα ο τουρισμός.