Περίπου κατά 0,50% θα αυξηθούν τα των νέων έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου 2022, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Κι αυτό χωρίς ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων για την αντιμετώπιση των άνευ προηγουμένου πληθωριστικών πιέσεων.

Με τα σημερινά δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο, που για την πλειονότητα των αναλυτών θεωρείται κλειδωμένο, αφορά την προς τα επάνω αναθεώρησή τους κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0%, μέχρι το τέλος του 2022, εξέλιξη που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το διατραπεζικό κόστος δανεισμού.

Οι επιτοκιακές αλλαγές που θα προωθήσουν το αργότερο έως και το τέλος Ιουνίου οι τράπεζες αφορούν κατά βάση προϊόντα σταθερού επιτοκίου, μια και το κόστος στα υπόλοιπα χορηγητικά προγράμματα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους ευρωπαϊκούς δείκτες Euribor, οι οποίοι μεταβάλλονται ούτως ή άλλως, ανάλογα με τις τάσεις στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα ήδη στη δεύτερη κατηγορία καταγράφονται αυξήσεις.

Από την άλλη, στα παλαιά δάνεια δεν θα επηρεαστούν καθόλου τα προϊόντα σταθερού επιτοκίου, για όσο διάστημα είναι σε ισχύ. Ωστόσο, όσα αποπληρώνονται με κυμαινόμενο επιτόκιο θα επιβαρύνονται όλο και περισσότερο, όσο θα σκαρφαλώνει σε πιο υψηλά επίπεδα τo Euribor.

Η αναπροσαρμογή των σχετικών τιμολογίων αποτελεί ειλημμένη απόφαση των τραπεζικών διοικήσεων, καθώς οι έκτακτες συνθήκες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει το κόστος χρήματος για τον κλάδο σε υψηλότερα επίπεδα.