Νέο κύμα χαλάρωσης των τις επόμενες εβδομάδες αναμένουν οι τραπεζίτες μετά την επιτυχία των τεσσάρων συστημικών ομίλων στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν το ερχόμενο Σάββατο.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων το Μάρτιο, που ξεπέρασε τα 1,1 δισ. ευρώ, τη συνεχή μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης ELA της Τράπεζας της Ελλάδος και τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, ανοίγει το δρόμο για νέες βελτιωτικές κινήσεις στο περιοριστικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στην κίνηση των κεφαλαίων.

Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, θα λάβει από την Φρανκφούρτη μέχρι τις αρχές του Ιουνίου το πράσινο φως για να προχωρήσει σε αλλαγές.

Σε αυτές θα περιλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση μία γενναία αύξηση των ορίων για εκτέλεση εισαγωγών, κι οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Από εκεί και πέρα, αν υπάρξουν τροποποιήσεις στις συναλλαγές που αφορούν τους πολίτες, δηλαδή κατά βάση στο μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών, αυτές θα είναι συμβολικού χαρακτήρα, πχ. μία αύξηση των 2.300 ευρώ στα 2.500 ευρώ.

Ενδεχομένως, για …επικοινωνιακούς λόγους, να υπάρξει μικρή αύξηση του ορίου αποστολής εμβασμάτων σε λογαριασμούς του εξωτερικού, που σήμερα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ το δίμηνο.

Στόχος αυτών των περιορισμένης κλίμακας αλλαγών, εφόσον εγκριθούν από την ΕΚΤ, θα είναι να σταλεί το μήνυμα στους καταθέτες ότι το τραπεζικό σύστημα οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς την κανονικότητα.

Τα επόμενα βήματα

Σε επόμενη φάση, εφόσον επιβεβαιωθεί η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών για έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα και συνεχιστεί η πορεία επανασύνδεσης Δημοσίου και τραπεζών με τις αγορές, θα υπάρξουν πιο δραστικές αλλαγές σε αυτά τα δύο μέτωπα.

Όπως εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι, οι αναλήψεις μετρητών και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, θα είναι τα δύο τελευταία περιοριστικά μέτρα που θα αρθούν. Ωστόσο, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν πότε θα γίνει αυτό.

«Κανονικά θα έπρεπε μαζί με τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο να τελειώσουν και τα capital controls. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, καθώς ο χρόνος έως τότε είναι πολύ λίγος για να «χωνευτούν» τόσο σημαντικές αλλαγές. Άρα δεν αποκλείω να παραμείνουν κάποιοι περιορισμοί και μετά το καλοκαίρι, έως ότου οι αρχές αισθανθούν σίγουρες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πισωγυρίσματος» σημειώνει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.

Γυρίζουν

Το θετικό είναι πάντως ότι οι καταθέσεις τους πρώτους μήνες του 2018 παρουσιάζουν ικανοποιητική εικόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη Δευτέρα, το Μάρτιο τα υπόλοιπα εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή προήλθε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τις καθαρές εισροές ύψους 958 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν στους λογαριασμούς των ιδιωτών.

Θετική ήταν η εικόνα και για τις επιχειρήσεις, τις μη χρηματοπιστωτικές, που αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 647 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα.

Πλέον, το σύνολο των καταθέσεων κατοίκων εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου, διαμορφώνεται σε 140,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Μάιο του 2015, πριν δηλαδή την επιβολή των capital controls.

Αντίστοιχα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αναρριχηθεί σε υψηλό 33 μηνών, ξεπερνώντας τα 104 δισ. ευρώ.

Το α΄ τρίμηνο του 2018 έκλεισε με μείωση 328 εκατ. ευρώ για τις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, επίδοση που θεωρείται ικανοποιητική δεδομένου ότι πάντα οι πρώτοι μήνες της χρονιάς για εποχικούς λόγους είναι πτωτικοί.

Πέρυσι την ίδια περίοδο, τα υπόλοιπα είχαν μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ και στο τέλος της χρονιάς η αύξησή τους ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι τραπεζίτες θεωρούν απολύτως εφικτή την ενίσχυση της καταθετικής βάσης σε μεγαλύτερο βαθμό εφέτος, εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις που θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία.