Έρχεται φορολόγηση και των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται ρύθμιση που θα εξαιρεί τις ασφαλιστικές εισφορές από τις επαγγελματικές δαπάνες κάτι που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες θα πληρώνουν φόρο και επί των ασφαλιστικών εισφορών .

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επειδή η επιβάρυνση από τη συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί να είναι τεράστια, έχει συζητηθεί με τους θεσμούς το ενδεχόμενο οι ασφαλιστικές εισφορές να μην υπολογίζονται επί του 100% του φορολογητέου εισοδήματος αλλά επί του 85%.

Την είδηση ότι επίκειται αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών έδωσε χθες το μεσημέρι Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε για μια μεταβατική λύση. Η εξειδίκευση ήρθε αργότερα από την Αθήνα με την διακίνηση της πληροφορίας ότι από το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών δεν θα υπολογίζονται στο 100% του φορολογητέου εισοδήματος αλλά στο 85%.

Αυτό σημαίνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, ο επαγγελματίας των 10.000 ευρώ, θα πληρώνει 2295 ευρώ αντί για 2700 ευρώ, ο επαγγελματίας των 20.000 ευρώ θα καταβάλλει 4590 ευρώ αντί για 5400 ευρώ και ο επιτηδευματίας των 30.000 ευρώ θα δίνει 6885 ευρώ αντί για 8130 ευρώ.

Αν η συμφωνία κυβέρνησης δανειστών σταματούσε εδώ, θα ήταν όλα θετικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με βάση όμως τις πληροφορίες αυτή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια παρηγοριά για την κατακόρυφη αύξηση του φόρου. Πώς θα συμβεί αυτό; Με τη φορολόγηση και των ασφαλιστικών εισφορών.

Εφόσον νομοθετηθεί αυτή η αλλαγή, ο φορολογούμενος δεν θα μπορεί να αφαιρέσει από το φορολογητέο εισόδημα τις ασφαλιστικές εισφορές όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνεται με φόρο 22% έως 45% επί του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.

ip[
Exit mobile version