Η προσαρμογή του συστήματος στον νέο κατώτατο από τις αρχές του 2019 και η κατάργηση του υποκατώτατου θα φέρουν αυξήσεις, μεγαλύτερες στα παιδιά που τον είχαν υποστεί, τόνισε ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Για το πρόβλημα με την εφαρμογή της νέας κλαδικής σε ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας, όπως τόνισε η Επιθεώρηση Εργασίας θα ελέγξει εάν έχουν γίνει οι μεταβολές που πρέπει και θα επιβληθούν όπου πρέπει οι διοικητικές κυρώσεις.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση των εξαγγελιών Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Νεφελούδης είπε ότι το νομοσχέδιο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, είναι «το πρώτο από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» και αφορά «μεσοσταθμική μείωση περίπου 30%-33% συνολικά».

Παράλληλα, σημείωσε ότι για το άλλο μεγάλο θέμα που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτό της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, «είναι λογικό να υπάρχει προσδοκία, καθώς υπάρχει και αρκετά μεγάλο θέμα. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το αναρρυθμίσουμε … να είναι θετικό και για αυτούς που έχουν τα χρέη και για το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να έχει έσοδα».

Για την κατάργηση του υποκατώτατου βασικού μισθού και την αύξηση του κατώτατου, ο ίδιος είπε ότι ήδη «έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές και έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες, ενώ την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν οι κοινωνικοί εταίροι με αντικείμενο τις πρώτες εκτιμήσεις».

«Έχουμε δεσμευτεί και θα το τηρήσουμε, 1η Φεβρουαρίου του 2019 το αργότερο θα έχουμε θεσμοθετήσει το νέο κατώτατο, ο υποκατώτατος θα καταργηθεί έτσι κι αλλιώς», τόνισε ο κ. Νεφελούδης, «η κατηγορία των παιδιών που μέχρι τα 25 τον είχαν υποστεί θα έχει κάπως υψηλότερες αυξήσεις από ό,τι όλοι οι άλλοι, καθώς θα προσαρμοστεί το σύστημα υπολογισμού στον κατώτατο».

Ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε ότι η εμπειρία από τις επιχειρησιακές συμβάσεις δείχνει ότι «σε επιχειρήσεις μεγάλες, όπως στο λιανικό εμπόριο και αλλού, τα 751 ευρώ είναι πλέον μικρό ποσό, δίνουν παραπάνω … στο λιανεμπόριο η μικρότερη σύμβαση δεν πέφτει κάτω από τα 800 ευρώ … Ακόμη και στην κλαδική του επισιτισμού που έχει εγκριθεί από την Τριμελή του ΟΜΕΔ είναι περίπου 100 ευρώ πάνω από τα 586 ευρώ.

«Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει»

Για το πρόβλημα με την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία που προέκυψε με τους ξενοδόχους στη βόρεια Ελλάδα, ο κ. Νεφελούδης είπε ότι «ο σύλλογος των Ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης δεν είχε συνυπολογιστεί στο 51%, δεν είχαμε ανάγκη να τους συνυπολογίσουμε, δεν μας είχαν δοθεί τα δεδομένα τους».

«Έχουμε ένα πλαίσιο όρων στην αγορά εργασίας, είναι όλοι υποχρεωμένοι να το αποδεχθούν, δεν υποχρεώσαμε κανέναν να συμφωνήσει σε αυτές τις αμοιβές και σε αυτή την σύμβαση. Ήταν συλλογική συμφωνία εργαζόμενων και εργοδοτών και μάλιστα της μεγάλης πλειοψηφίας. Σε αυτή είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν όλοι, με βάση τον νόμο. Θα το συνηθίσουν, τι να κάνουμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Η εντολή στον ΣΕΠΕ είναι να ελέγξουν μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ εάν έχουν γίνει οι μεταβολές που έπρεπε μετά τις 4 Οκτωβρίου και αντιστοίχως να επιβληθούν οι διοικητικές κυρώσεις σε όποιον δεν έχει εφαρμόσει» την νέα κλαδική συλλογική σύμβαση, τόνισε ο κ. Νεφελούδης. «Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει, όπως προηγούμενα, σε ένα κανονιστικό πλαίσιο πολύ σημαντικό. Τέλος», επανέλαβε