Με εμφανή ικανοποίηση για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πολιτικής κατά της αθλητικής βίας, κυβερνητικά στελέχη παρουσίασαν σήμερα τον απολογισμό των μέτρων που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους 18 μήνες, ανακοινώνοντας παράλληλα ένα νέο πακέτο δέκα παρεμβάσεων που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Όλοι στάθηκαν στα βήματα προόδου που έγιναν, με ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό των επεισοδίων εντός των γηπέδων, τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων και την αλλαγή νοοτροπίας.
Ολιστική προσέγγιση για την πρόληψη της βίας στα γήπεδα
Ο Άκης Σκέρτσος έκανε λόγο για ένα «ενιαίο, συνεκτικό και ολιστικό πλαίσιο» που διαμορφώθηκε για τη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Όπως ανέφερε, τα μέτρα βασίστηκαν σε πέντε βασικούς πυλώνες: την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, την αναβάθμιση του ελέγχου εισόδου στα γήπεδα, την εφαρμογή προσωποποιημένων εισιτηρίων, τις αυτόματες διοικητικές κυρώσεις και τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι, από τον Φεβρουάριο 2024 έως σήμερα, διεξήχθησαν 1.027 ποδοσφαιρικοί και μπασκετικοί αγώνες, κατά τους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,374 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΑΒ. Παράλληλα, έχουν εγκατασταθεί πάνω από 2.500 κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ενώ οι συλλήψεις για αδικήματα σχετιζόμενα με τη βία έφτασαν τις 604.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε με ικανοποίηση την επίσκεψη Σουηδών αστυνομικών που ήρθαν στη χώρα για να μελετήσουν τις ελληνικές πρακτικές, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύει τη θετική αλλαγή στην εικόνα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα.
Νέα εποχή στον ελληνικό αθλητισμό με θεσμικές τομές
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε «νέα εποχή» τη σημερινή κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό, εξηγώντας ότι «οι πολιτικές μας φέρνουν απτά αποτελέσματα». Όπως τόνισε, η εφαρμογή του προσωποποιημένου ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η ενεργοποίηση της κάρτας φιλάθλου ενίσχυσαν τον έλεγχο, ενώ η απονομή αθλητικής δικαιοσύνης επισπεύδεται σημαντικά μέσω της ΔΕΑΒ.
Αναφερόμενος στις μέχρι πρότινος ελλείψεις, εξήγησε ότι η απουσία κάμερας σε κρίσιμα σημεία και η αργή απόδοση ευθυνών δημιουργούσαν αίσθημα ατιμωρησίας στους φιλάθλους. Σήμερα, όμως, «η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά», καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η παρουσία τους στα γήπεδα είναι καταγεγραμμένη και ελεγχόμενη.
Ο κ. Βρούτσης ανέδειξε τη θετική στάση των ΠΑΕ και ΚΑΕ, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με τις ομάδες είναι βασικός άξονας της επιτυχίας. Υπογράμμισε επίσης πως το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί «ήρθε για να μείνει», με βελτιώσεις όπου χρειαστεί.
Ψηφιακά εργαλεία και αριθμοί που δείχνουν πρόοδο
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου εστίασε στην τεχνολογική διάσταση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι η ψηφιακή υποδομή ενισχύθηκε ουσιαστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, έχουν εκδοθεί 1.485.012 προσωποποιημένα εισιτήρια (67% στο ποδόσφαιρο και 33% στο μπάσκετ), εκ των οποίων 235.340 ανήκουν σε ανηλίκους και 26.018 σε αλλοδαπούς φιλάθλους.
Παράλληλα, έχουν υποβληθεί 17.139 αιτήματα εξυπηρέτησης πολιτών μέσω του support.gov.gr, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού. Από τις 966 κάμερες που υπήρχαν παλαιότερα στα γήπεδα, ο αριθμός τους πλέον ξεπερνά τις 2.500.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών φαινομένων.
Η οπαδική βία εντάσσεται στο οργανωμένο έγκλημα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εστίασε στην επιχειρησιακή διάσταση του προβλήματος και ανέδειξε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι οργανωμένες ομάδες που δρουν πέριξ των γηπέδων. Όπως είπε, πρόκειται για εγκληματικές συμμορίες χωρίς καμία σύνδεση με τον αθλητισμό: «Μιλάμε για μπράβους, διακινητές ναρκωτικών και δολοφόνους».
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, υποστηρίζοντας ότι ήταν καθοριστική για την καταστολή τέτοιων φαινομένων. Τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνει αυτονόητο πως ο αθλητισμός ενώνει και όχι διχάζει, κάνοντας αναφορά στη διοργάνωση του τελικού του Conference League ως παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής του νέου πλαισίου.
Δέκα νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης της ασφάλειας
Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε και τις δέκα επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που φιλοδοξούν να θωρακίσουν περαιτέρω τον αθλητισμό:
Αυτόματες διοικητικές κυρώσεις για ύβρεις ή υποκίνηση βίας από παράγοντες εντός γηπέδων.
Αναθεώρηση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλειας Αθλητικών Εκδηλώσεων (έκδοση 2009).
Επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας της ΔΕΑΒ και του Σώματος Παρατηρητών.
Δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την ασφάλεια και προστασία σε αγώνες.
Ένταξη των προβλέψεων κατά της αθλητικής βίας στην Εθνική Στρατηγική για τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων.
Λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας αποκλεισμού από γήπεδα για παραβάτες.
Νέα δομή και εκπαιδευτικό σύστημα για τους Παρατηρητές.
Επιμόρφωση των στελεχών ασφαλείας αγώνων (stewards/securities).
Εκπαιδευτικά σεμινάρια για αστυνομικούς με τη συνδρομή UEFA/FIFA και άλλων χωρών.
Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας υποστήριξης του έργου της ΔΕΑΒ.
Με φόντο αυτές τις παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες και να προχωρήσει στην εμπέδωση ενός ασφαλούς, πολιτισμένου περιβάλλοντος στα ελληνικά γήπεδα.
Δείτε εδώ Πανεπιστήμια: Έρχεται ειδικό ποινικό πλαίσιο για την πανεπιστηµιακή βία