Στα 2 δισ. ευρώ θα επιδιώξει η κυβέρνηση να ανεβάσει τον λογαριασμό των ευνοϊκών μέτρων για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και την αύξηση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων , εκτός από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες και το «ψαλίδισμα» του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες θα περιλαμβάνει και την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 70% για όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η ενεργοποίηση αυτών των μέτρων θα σημάνει τη μείωση του φόρου εισοδήματος ακόμη και πάνω από 50%, ενώ το συνολικό εργοδοτικό κόστος θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η υλοποίηση του πακέτου αλλά και το τελικό χρονοδιάγραμμα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου προϋποθέτει ότι θα εγκριθεί από τους θεσμούς η αλλαγή χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. τα λεγόμενα ANFAs και SMPs) ενώ η περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος προϋποθέτει σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το πακέτο των ευνοϊκών μέτρων για το επιχειρείν (αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους) αναμένεται να αποτυπωθεί ως ελληνική πρόταση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής που θα κατατεθεί τον Απρίλιο στη Βουλή και το οποίο θα περιλαμβάνει εναλλακτικά σενάρια.

Από το συνολικό ποσό των 2 δισ. ευρώ, τα περίπου 800 εκατ. ευρώ έχουν ήδη νομοθετηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί στην πράξη. Πρόκειται για την πρώτη φάση μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%, αλλά και την πρώτη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών από το 24,81% που είναι σήμερα στο 24,33% από τον προσεχή Ιούνιο. Το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης των ANFAs και των SMPs. H κυβέρνηση έχει θέσει επίσημα το αίτημα το 1,3 δισ. ευρώ που –εφόσον υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα– εκταμιεύεται σε ετήσια βάση, να χρηματοδοτεί δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και όχι να συσσωρεύεται στο ειδικό αποθεματικό για το χρέος.