Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθώς και το υπουργείο Οικονομικών στέλνουν το μήνυμα «σπεύσατε ταχέως» να υποβάλετε , προκειμένου οι δικαιούχοι να εισπράξουν άμεσα επιστροφές φόρων, οικονομικές ενισχύσεις και κοινωνικά επιδόματα ύψους 5 δισ. ευρώ.

Πέρυσι τα νοικοκυριά ξεκίνησαν να καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις από τις 20 Μαρτίου. Τέτοιο καιρό, μέχρι τέλη Απριλίου, είχαν υποβάλλει τη δήλωσή τους μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι, για να εισπράξουν ποσά επιστροφών 300, 500 ή 1.000 ευρώ ο καθένας.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 82.000 δηλώσεις Ε1, εκ των οποίων οι 13.500 ήταν πιστωτικές (1 στις 6) με μέση επιστροφή 330 ευρώ, 52.000 βγήκαν μηδενικές (60%) και 19.155 ήταν χρεωστικές (1 στις 4) με μέση οφειλή 432 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τα στοιχεία

Αναλογικά και με τα περσινά δεδομένα, υπολογίζεται ότι φέτος 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα δουν άμεσα επιστροφή φόρου εισοδήματος 400 εκατ. ευρώ, τον οποίον είχαν προπληρώσει από το 2019. Μαζί με ΦΠΑ ή άλλους φόρους, προβλέπεται να δοθούν αθροιστικά εφέτος επιστροφές 5 δισ. ευρώ.

Πιστωτικά εκκαθαριστικά λαμβάνουν οι μισθωτοί που τους γίνεται παρακράτηση φόρου για εισοδήματα πάνω από 800 ευρώ το μήνα, αλλά κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προκαταβάλουν 20% των εσόδων τους, ή και 100% του φόρου που πλήρωσαν για τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου.

Έως το α’ τρίμηνο φέτος είχε αποδοθεί ήδη σε δικαιούχους επιστροφών φόρου 1 δισ. ευρώ. Συνεπώς πρέπει άμεσα, από Μάιο έως και Ιούλιο ή Αύγουστο το αργότερο (εντός 90 ημερών όπως δεσμεύεται η ΑΑΔΕ) να αποδοθούν τουλάχιστον 2 ή έως και 3 δισ. από τα 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται.

Για την ακόμα ταχύτερη επιστροφή των φόρων, σε περιπτώσεις που ζητηθούν δικαιολογητικά, η ΑΑΔΕ τα δέχεται πλέον και μέσω e-mail, ώστε να μην καθυστερούν οι δικαιούχοι να πάρουν τα χρήματά τους.

Ο φορολογούμενος σαρώνει ή φωτογραφίζει τα σχετικά έγγραφα, συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση και τα αποστέλλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση της αρμόδιας ΔΟΥ.