Η επιστολή προς τους θεσμούς εστάλη. Μόνο που δεν περιλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις. Αυτές, όπως ενημερώνει στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα τις παρουσιάσει ο ίδιος την Πέμπτη στο Eurogroup.

Την αποστολή επιστολής προς τους θεσμούς, στη βάση της υποχρέωσης που υπήρχε να κοινοποιηθούν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης πριν από το Eurogroup της Πέμπτης (σ.σ. το αργότερο έως την Τετάρτη 25/1), επιβεβαίωσαν σήμερα πηγές του ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι στην επιστολή δεν περιγράφεται (όχι τουλάχιστον πλήρως) η ελληνική θέση και κάνουν σαφές ότι οι τελικές αναλυτικές θέσεις της Αθήνας για τον δημοσιονομικό “κόφτη” όπως θα παρατεθεί για μετά το 2018 αλλά και για τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές να ληφθούν τώρα θα παρουσιαστούν από τον ίδιο τον ΥΠΟΙΚ στους ομολόγους του και στους θεσμούς στην σύνοδο της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ δήλωσαν ότι “η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους Θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ’ όλα τα εκκρεμή ζητήματα”.

Όπως εξηγούν άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η αναλυτική παρουσίαση των θέσεων της Ελλάδας που έχουν οριστικοποιηθεί, θα γίνει από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών την Πέμπτη κατά την συνεδρίαση του Eurogroup. Εξηγούν ωστόσο ότι “οι συνομιλητές του στους θεσμούς και σε κράτη – μέλη είναι ενήμεροι για την κυβερνητική θέση”.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα δεν απέκλεισαν να υπάρξει μία πρώτη συζήτηση σήμερα κατά την σύνοδο του ESM.

Σήμερα η πρώτη κρούση στην σύνοδο του ESM

Στο περιθώριο της σημερινής συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM που έχει ως επίσημο θέμα τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα συζητηθεί και η διαπραγμάτευση.

Η ελληνική πλευρά (που εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη) είναι έτοιμη, επισημαίνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις όπως αυτές οριστικοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ουσιαστικά η σημερινή σύνοδος των αναπληρωτών ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης και των εκπροσώπων των θεσμών υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ (δηλαδή ουσιαστικά μία σύνοδος του EWG) δίνει μία “ευκαιρία” να αποκαλυφθεί το εύρος των πιέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά τη δέσμευση Λαγκάρντ ότι συνεχίζει να επιθυμεί πρόγραμμα με την Ελλάδα) αλλά και του γερμανικού άξονα (στον απόηχο της καταιγίδας δηλώσεων Σόιμπλε).

Πάντως, επισήμως το “τέλος χρόνου” για την κατάθεση προτάσεων είχε οριστεί για την Τετάρτη. Έως τότε το EWG της 12ης Ιανουαρίου είχε ζητήσει να λάβει την τελική γραπτή πρόταση του κ. Τσακαλώτου προς το Eurogroup που συνεδριάζει μία ημέρα μετά. Και σε αυτή τη σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου, θα φανούν οι “πιθανότητες” συμφωνίας πριν… έρθει ο εκλογικός κύκλος ανά την Ευρώπη.

Αφορολόγητο στον προκρούστη αλλά και ΦΠΑ- Συντάξεις

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντικρούσει τις πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό “κενό” έως και για το 2018 (στα 700 εκατ ευρώ το υπολογίζουν οι δανειστές, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι μπορεί να καλυφθεί από την υπεραπόδοση εσόδων, αλλά παραδεχόμενη πλέον ότι το αφορολόγητο και “άλλα μέτρα” βρίσκονται στο τραπέζι). Επιχειρεί επίσης μέσα από την πρότασή της για τον νέο “κόφτη” που θα ισχύει για μετά το 2018 να αποτρέψει την εκ των προτέρων θεσμοθέτηση μέτρων.

Για δημοσιονομικές αποκλίσεις πριν το 2018 μίλησε χθες και ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Αλλά και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου απαντώντας χθες σε ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται όχι μόνο το αφορολόγητο αλλά και “άλλα μέτρα” για να κλείσει η δημοσιονομική “τρύπα” εξηγώντας ότι η Αθήνα επιθυμεί να τα… αποφύγει.

Αποφορολόγητο στα 8.200 κλείνει “τρύπα” 300 εκατ. ευρώ

Εδώ και καιρό το αφορολόγητο αποτελεί το βασικό “πεδίο” εύρεσης εσόδων λόγω της υψηλής του απόδοσης: μία μείωση του αφορολογήτου στα 8.200 ευρώ περίπου (από 8.636 σήμερα) φέρνει πρόσθετα έσοδα περί τα 300 εκατ. ευρώ, υπολογίζουν πηγές του ελληνικού οικονομικού επιτελείου. Με άλλα λόγια, μια τέτοια κίνηση – αν “επιμείνουν” οι θεσμοί – υπερκαλύπτει τη δημοσιονομική “τρύπα” του 2018 όπως την υπολογίζει η Αθήνα (περί τα 200 εκατ ευρώ). Μία διπλάσια μείωση του αφορολόγητου υπερκαλύπτει την “τρύπα” που εκτιμούν οι δανειστές (περί τα 700 εκατ ευρώ- 0,4% του ΑΕΠ).

Η μείωση του αφορολογήτου “πλαισιώνεται” στις προτάσεις των δανειστών και από παρεμβάσεις σε συντάξεις (με επίκεντρο τις πρόωρες), αλλά και με σενάρια για παρεμβάσεις σε ΦΠΑ, σε φοροαπαλλαγές, σε κοινωνικά επιδόματα ή στο κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου.

Η θέση της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η μεγάλη υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 2016 μαζί με τις πρώτες εκτιμήσεις για θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, “καλύπτουν” το όποιο κενό χωρίς νέες παρεμβάσεις. Όσο για τον νέο “κόφτη” επιμένει ότι δεν πρέπει να θεσμοθετηθούν εκ των προτέρων μέτρα.

Στόχος της συνόδου της Πέμπτης είναι να βρεθεί μία πρώτη “βάση διαπραγματεύσεων ούτως ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα και να καταστεί εφικτή η συμφωνία έως την επόμενη Σύνοδο της 20ης Φεβρουαρίου ή λίγο αργότερα. Διαφορετικά ξεκινά ο εκλογικός κύκλος ανά την Ευρώπη με αρχή από την Oλλανδία (15/3).

Η διαπραγμάτευση πέρα από τα νέα μέτρα έχει και άλλα ανοικτά πεδία στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα μεγαλύτερα εξ αυτών είναι η ενέργεια αλλά και το εργασιακό και στόχος είναι στις εκθέσεις των θεσμών που θα παρουσιαστούν την Πέμπτη να αποτυπωθεί βαθμός ετοιμότητας της τάξης του 80% για να διευκολυνθεί η συμφωνία στα μεγάλα μέτωπα και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.