«Στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) χορηγήθηκε στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2015 το ποσόν των 39 δισ. ευρώ (σ.σ. επί συνόλου 86 δισ.).

Δεν θεωρώ όμως ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το υπόλοιπο του ποσού, το οποίo ανέρχεται σε σχεδόν 46 δισ. ευρώ. Θα μείνουμε δηλαδή σαφώς πιο κάτω από την οροφή του προγράμματος», είπε μεταξύ άλλων ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), σε ομιλία του με θέμα «Η Γερμανία, η Ελλάδα και το ευρώ» χτες στην 14η Documenta του Κάσελ.

«Ιδίως στη Γερμανία διαβάζω και ακούω συνεχώς ότι τα τελευταία 7 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Αυτό το θεωρώ ως μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και προσβολή για τους Έλληνες, οι οποίοι αποδέχτηκαν μειώσεις σε ημερομίσθια, μισθούς και συντάξεις οι οποίες θα ήταν αδιανόητες στην Γερμανία», τόνισε.

Πρόσθεσε δε πως «η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του προϋπολογισμού. Το 2009 το έλλειμμα ανερχόταν στο 15% του ΑΕΠ. Τα 2016 η Ελλάδα πέτυχε αντίθετα ένα πλεόνασμα της τάξεως του 0,7%, δηλαδή μηδενικό έλλειμμα. Μόνο η Γερμανία και τρεις άλλες χώρες της Ε.Ε. είχαν ένα ελαφρά υψηλότερο πλεόνασμα. Μια τέτοια επιτυχία εξυγίανσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα πρέπει εδώ στη χώρα μας να εκτιμηθεί και να γίνει σεβαστό. Στις σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση (1/4 λιγότεροι υπάλληλοι), στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και στο τραπεζιτικό σύστημα».