Πίνακας περιεχομένων
Διευκρινήσεις για τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας δίνουν η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναφέροντας ότι ο θεσμός αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας καταβολής παροχών και στη διαφάνεια των συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Η κάρτα θεσπίστηκε αρχικά με το άρθρο 152 του νόμου 5078/2023 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του νόμου 5178/2025.
Σε εφαρμογή η προπληρωμένη κάρτα για επιδόματα – Τι προβλέπει το νέο σύστημα πληρωμών
Οι δύο φορείς επισημαίνουν ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα με την προπληρωμένη κάρτα εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Από τις 15 Μαρτίου 2025, ξεκίνησε σταδιακά η εφαρμογή του για την καταβολή συνολικά 19 οικονομικών παροχών, επιδομάτων και ενισχύσεων, που χορηγούνται από τη ΔΥΠΑ και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Δείτε Προπληρωμένη κάρτα για επιδόματα: Τι ισχύει – Ποιοί εξαιρούνται, τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Πώς λειτουργεί η προπληρωμένη κάρτα – Μία κάρτα ανά δικαιούχο
Το νέο μοντέλο προβλέπει ότι κάθε δικαιούχος λαμβάνει τα επιδόματά του μέσω πίστωσης σε ειδική προπληρωμένη κάρτα, η οποία εκδίδεται από τράπεζα ή άλλο πάροχο πληρωμών, στον οποίο ο πολίτης διατηρεί ενεργό λογαριασμό (IBAN). Η κάρτα αυτή είναι μοναδική για κάθε δικαιούχο και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την καταβολή όλων των κοινωνικών παροχών που υπάγονται στο νέο σύστημα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν ανάληψη μετρητών έως το 50% του ποσού κάθε επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρησιμοποιείται μόνο για ηλεκτρονικές πληρωμές με την κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η διαφάνεια των συναλλαγών και η παρακολούθηση της χρήσης των παροχών από το κράτος.
Διευκόλυνση δικαιούχων και μείωση γραφειοκρατίας
Η νέα διαδικασία στοχεύει να διευκολύνει τους πολίτες, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στις παροχές τους δεν απαιτεί νέα ενέργεια από την πλευρά τους. Τα ποσά που δικαιούνται θα συνεχίσουν να πιστώνονται στην ίδια προπληρωμένη κάρτα, χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικά βήματα.
Δείτε Επίδομα Παιδιού: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ
Παράλληλα, η χρήση της κάρτας περιορίζει συγκεκριμένες δαπάνες, καθώς απαγορεύονται οι αγορές όπλων και συμμετοχή σε τυχερά παίγνια. Αντίθετα, επιτρέπονται όλες οι λοιπές ηλεκτρονικές συναλλαγές για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.
Παρακολούθηση επιδομάτων και σχεδιασμός πολιτικών
Η εφαρμογή του μέτρου δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να έχει σαφή εικόνα για τις παροχές που λαμβάνει κάθε πολίτης, γεγονός που ενισχύει τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση της κοινωνικής πολιτικής. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το υπό ίδρυση Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων και Παροχών.
Το εγχείρημα δεν περιορίζεται μόνο στην ενοποίηση των πληρωμών και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Βασικός στόχος είναι και η καλύτερη αποτύπωση των κοινωνικών αναγκών, με σκοπό την πιο αποτελεσματική χάραξη πολιτικών πρόνοιας.
Παλαιότερη εφαρμογή και ειδικές εξαιρέσεις
Η μέθοδος της προπληρωμένης κάρτας δεν αποτελεί νέα πρακτική. Είχε εφαρμοστεί ήδη από το 2017 στο πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), όπου και τότε το 50% της παροχής έπρεπε να δαπανηθεί ηλεκτρονικά μέσω κάρτας.
Για την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις και μέτρα προστασίας για ευάλωτες ομάδες. Ειδικότερα, τα αναπηρικά επιδόματα εξαιρούνται από την υποχρεωτική καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας, ενώ και τα άτομα με οπτική αναπηρία δεν υποχρεούνται στην έκδοσή της.
Δείτε εδώ Όλα τα επιδόματα και οι συντάξεις σε Νέα βάση: Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Χιλιάδες πιστώσεις και δυνατότητα τροποποιήσεων
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 906.304 πιστώσεις χρημάτων σε προπληρωμένες κάρτες, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου συστήματος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ dypa.gov.gr/ και του ΟΠΕΚΑ εξετάζουν κάθε καταγγελία ή παράπονο που σχετίζεται με τον νέο τρόπο καταβολής, προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενες δυσκολίες.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανάγκη προσαρμογής για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ομάδων, εντός των ορίων της μεταρρύθμισης, θα υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση των αρχών.