Πίνακας περιεχομένων

Πολλοί νέοι που εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους αναρωτιούνται αν μπορούν να λάβουν το . Είναι μια εύλογη απορία, ειδικά όταν συμμετέχουν στις καθημερινές δαπάνες του σπιτιού ή σχεδιάζουν να κάνουν το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία τους. Τι ισχύει τελικά όταν κάποιος φιλοξενείται, αλλά θέλει να αιτηθεί στήριξη για το ενοίκιο; Ξεκαθαρίζουμε τι προβλέπει η νομοθεσία για τους δικαιούχους που μένουν με τους γονείς τους και θέλουν να δουν αν έχουν δικαίωμα στο επίδομα στέγασης.

Ποιοί δικαιούνται επίδομα στέγασης

Το επίδομα στέγασης χορηγείται σε άτομα ή οικογένειες που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Προϋπόθεση είναι η ύπαρξη εγγεγραμμένου μισθωτηρίου συμβολαίου, το οποίο έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στο TaxisNet και βρίσκεται σε ισχύ κατά την περίοδο της αίτησης.

Το ποσό ξεκινά από 70 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο και αυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ειδική πλατφόρμα μέσω του www.gov.gr

Επίδομα στέγασης: Δικαιούχοι που μένουν με τους γονείς – Τι ισχύει

Τι ισχύει για όσους μένουν με τους γονείς

Όταν κάποιος διαμένει με τους γονείς του και δεν είναι ο ίδιος ο μισθωτής του ακινήτου, δεν θεωρείται δικαιούχος του επιδόματος στέγασης. Η παροχή αφορά αποκλειστικά άτομα ή νοικοκυριά που διαθέτουν μισθωτήριο συμβόλαιο στο όνομά τους και καλύπτουν με δικά τους εισοδήματα τις δαπάνες στέγασης.

Δείτε

Συνεπώς, όσοι φιλοξενούνται, ακόμη κι αν συμμετέχουν στις κοινές δαπάνες του σπιτιού ή καταβάλλουν ενοίκιο άτυπα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα.

Πότε ένας νέος μπορεί να υποβάλει δική του αίτηση για επίδομα στέγασης

Ένα άτομο που μένει με τους γονείς του μπορεί να καταστεί δικαιούχος μόνο εφόσον:

Μετακομίσει σε κατοικία με μισθωτήριο στο όνομά του

Δεν έχει δηλωθεί ως φιλοξενούμενος στη φορολογική δήλωση των γονιών

Πληροί τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια

Η ύπαρξη ανεξάρτητου νοικοκυριού είναι κρίσιμος παράγοντας. Αν, για παράδειγμα, ένας νέος ξεκινήσει να εργάζεται και ενοικιάσει δικό του σπίτι με ηλεκτρονικό μισθωτήριο στο όνομά του, τότε μπορεί να υποβάλει αίτηση ως αυτόνομος δικαιούχος.

Δείτε ακόμη

Πώς δηλώνεται η φιλοξενία και γιατί επηρεάζει

Η φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1) και η υπεύθυνη δήλωση φιλοξενίας είναι τα δύο βασικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν το καθεστώς διαμονής. Αν το άτομο δηλώνεται ως φιλοξενούμενος στη δήλωση κάποιου άλλου, τότε δεν νοείται ανεξάρτητο νοικοκυριό, άρα δεν πληροί τη βασική προϋπόθεση του επιδόματος.

Επιπλέον, εάν ο αιτών επιχειρήσει να δηλώσει μισθωτήριο ενώ φιλοξενείται με βάση το Ε1, η αίτηση απορρίπτεται κατά τον αυτόματο διασταυρωτικό έλεγχο της ΑΑΔΕ.

Επίδομα στέγασης: Δικαιούχοι που μένουν με τους γονείς – Τι ισχύει

Τι γίνεται σε περιπτώσεις κοινής μίσθωσης με τους γονείς

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μισθωτήριο μπορεί να έχει περισσότερα από ένα ονόματα, π.χ. του γονέα και του ενήλικου παιδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μόνο ένας από τους συνμισθωτές μπορεί να υποβάλει αίτηση και το επίδομα υπολογίζεται με βάση το συνολικό εισόδημα και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Αν ο νέος έχει δηλωθεί ως προστατευόμενο μέλος, τότε το αίτημα μπορεί να κατατεθεί μόνο από τον γονέα. Αν είναι φορολογικά ανεξάρτητος και διαθέτει εισόδημα, μπορεί να εξεταστεί ξεχωριστά το δικαίωμα υποβολής.

Διαβάστε επίσης

Πότε δεν δικαιούται κάποιος το επίδομα στέγασης

Το επίδομα στέγασης δεν καταβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:

Όταν το άτομο διαμένει σε κατοικία ιδιοκτησίας του ή των γονιών του

Όταν δεν υπάρχει ενεργό μισθωτήριο στο TaxisNet

Όταν το άτομο φιλοξενείται από συγγενείς ή άλλους και δεν έχει οικονομική ανεξαρτησία

Όταν το εισόδημα του νοικοκυριού υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια

Οι δικαιούχοι οφείλουν να ανανεώνουν τα στοιχεία κάθε φορά που λήγει το μισθωτήριο ή αλλάζει η σύνθεση του νοικοκυριού, ώστε να μην προκύψουν ασυμφωνίες κατά τον επανέλεγχο.