Επίδομα ορεινών περιοχών: Δικαιολογητικά για το επίδομα των 600 ευρώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔18/09/2017 - 09:45 | Author: Newsroom Ipaidia

Ξεκίνησε στα του ν. Λάρισας η διαδικασία υποβολής των για το φετινό ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Γιώργος Νουλης

Το επίδομα που φτάνει τα 600 ευρώ αφορά σε κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών και δίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Την αρμοδιότητα για τη συγκέντρωση και έλεγχο των αιτήσεων και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, μέσω της Διεύθυνσης Οικονομικού στη Λάρισα, έχει η αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας ενώ βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια». Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν «οικογένεια» (για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται δύο μέλη και πάνω). Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Το ύψος του επιδόματος που δίνεται εφάπαξ και ετησίως ανέρχεται σε 600 ευρώ, σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους κυμαίνεται από 3.000 – 4.700 ευρώ.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι στα ΚΕΠ είναι τα εξής:

* Αίτηση, στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του : ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, Α.Φ.Μ. και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.
* Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών- μελών της Ε.Ε.
* Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τράπεζας, όπου θα φαίνεται ευκρινώς το IBAN
* Βεβαίωση του δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου, από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή βάσει της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ που τροποποιήθηκε μερικά με την οδηγία 93/66/ΕΟΚ του 1993.
* Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (που έχει τα εισοδήματα του 2016)
* Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται έως τα τέλη Δεκεμβρίου στα ΚΕΠ των περιοχών τους και οι δικαιούχοι πρέπει να είναι από τις παρακάτω ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές του ν. Λάρισας.

ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ανατολής, Ελάφου, Καρίτσης, Μεγαλοβρύσου, Μελιβοίας, Ποταμιάς, Σκήτης, Σκλήθρου, Σωτηρίτσης, Βαλανίδας, Βερδικούσης, Γιαννωτών, Δρυμού, Καρυάς, Κοκκινοπηλού-Καλυβίων, Κρανέας (Δεσκάτης), Κρυόβρυσης, Λιβαδίου, Λουτρού, Άκρης, Ολυμπιάδος, Σαρανταπόρου, Σικαμινέας, Τσαπουρνιάς, Φλαμπούρου, Αμπελακίων, Παραποτάμου, Πουρναρίου, Σπηλιάς, Αργυροπουλείου, Γόννων (Οικ. Ελαίας), Καλλιπεύκης, Κρανέας, Ραψάνης, Ροδιάς, Καλλιθέας, Σκοπιάς.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Δήμος Ελασσόνας, Αμουρίου, Βλαχογιαννίου, Βουβάλας, Γαλανόβρυσης, Γερανιών, Δαμασίου, Δολίχης, Δομένικου, Ευαγγελισμού, Καλλιθέας, Κεφαλόβρυσου, Κοκκινόγειου, Λόφου, Λυκουδίου, Μαγούλας , Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, Μεσοχωρίου, Μηλέας, Παλαιοκάστρου, Πραιτωρίου, Πυθίου, Στεφανοβούνου, Συκέας, Τσαρ ιτσάνης, Δήμος Τυρνάβου (Οικ. Πέρα Χώρα), Γερακίου, Δήμητρας, Μαρμαρίνης, Ελάτειας, Ευαγγελισμού, Τεμπών, Ιτέας, Αγναντερής, Αχιλλειου, Διλοφου, Ερέτριας, Ναθρακίου, Νεράιδας, Γόννων.

ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΟΓΑ
Στο μεταξύ ανάρπαστα έγιναν χθες τα αδιάθετα δελτία κοινωνικού τουρισμού από τα ΚΕΠ της Λάρισας. Η προσέλευση των ενδιαφερομένων από νωρίς το πρωί στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του νομού αλλά και όλης της χώρας ήταν μαζική με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να φύγουν όλα τα δελτία που προορίζονταν για το εκδρομικό πρόγραμμα.

Από τη Δευτέρα θα διατίθενται με αυστηρή σειρά προτεραιότητας, τα υπόλοιπα εναπομείναντα δελτία για τον κοινωνικό-ιαματικό τουρισμό και θεάτρου. Όπως είναι γνωστό δικαιούχοι συμμετοχής στην αναδιανομή των δελτίων του είναι όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα παραπάνω προγράμματα και δεν κληρώθηκαν και όλοι όσοι κληρώθηκαν και δεν παρέλαβαν τα δελτία τους μέχρι 8/9/2017. Τα αδιάθετα δελτία θα διατίθενται μέχρις εξαντλήσεων τους.

Ειδικά για το πρόγραμμα Κοινωνικού-Ιαματικού Τουρισμού, οι δικαιούχοι θα πρέπει:
1) Να κάνουν κράτηση δωματίου σε τουριστικό κατάλυμα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών επιχειρήσεων με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ, στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr). Μετά την κράτηση, το τουριστικό κατάλυμα πρέπει να αποστείλει επιβεβαίωση της κράτησης (π.χ. voucher) στον δικαιούχο.

2) Να καταχωρήσουν τα στοιχεία της κράτησης του δωματίου (επωνυμία καταλύματος, διάστημα διαμονής), στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr), εφόσον έχουν την δυνατότητα ή μέσω των ΚΕΠ, από 15/09/2017.
3) Να προσέλθουν στα ΚΕΠ αυθημερόν για παραλαβή δελτίων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δικαιούχοι θα χάνουν τα δελτία τους, τα οποία θα είναι διαθέσιμα ξανά.

Στα δελτία που παραλαμβάνουν από τα ΚΕΠ οι δικαιούχοι, πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία τουριστικού καταλύματος στο οποίο έγινε η κράτηση. Τα δελτία ισχύουν μόνο για τα καταλύματα τα στοιχεία των οποίων είναι προεκτυπωμένα σ΄ αυτά. Δελτία που δεν φέρουν προεκτυπωμένα τα στοιχεία της επιχείρησης κατά την εκτύπωση από τα ΚΕΠ θεωρούνται άκυρα και δεν θα γίνονται δεκτά.
* Για το εκδρομικό πρόγραμμα και για τα δελτία θεάματος: Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής και δεν κληρώθηκαν, καθώς και οι κληρωθέντες που δεν παρέλαβαν τα δελτία τους μέχρι 8/9/2017, μπορούν να παραλαμβάνουν από 15/09/2017 τυχόν αδιάθετα δελτία από τα ΚΕΠ, αυστηρά με σειρά προτεραιότητας.

eleftheria.gr

Loading...
  • europalso   ideascentral