Ενοίκια: «Τέλος» η υποχρεωτική μείωση – Τα σενάρια της κυβέρνησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔21/08/2020 - 10:23 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Εκτιμάται πως θα εφαρμοστεί ένα νέο πιο στοχευμένο μέτρο, το οποίο θα αφορά μόνο επαγγελματικές μισθώσεις σε κλάδους που συνεχίζουν να πλήττονται.

Το ενδεχόμενο να βάλει «τέλος» στο μέτρο για την υποχρεωτική κατά 40%, η οποία ισχύει και τον Αύγουστο στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, αθλητισμού και πολιτισμού εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η «αυλαία» έρχεται για το μέτρο οριζόντιας αναγκαστικής μείωσης των μισθωμάτων, όμως εκτιμάται πως στη θέση του θα ισχύσει ένα νέο πιο στοχευμένο μέτρο, το οποίο θα αφορά μόνο επαγγελματικές μισθώσεις σε κλάδους που συνεχίζουν να πλήττονται.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο κάλυψης μέρους της απώλειας των ενοικίων που θα υπάρξουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά από οικειοθελείς συμφωνίες με τους μισθωτές για προσαρμογή των ενοικίων στα νέα δεδομένα της αγοράς. Με τα ισχύοντα σήμερα, το δημόσιο καλύπτει το ένα τρίτο της χασούρας των ιδιοκτητών υπό μορφή συμψηφισμών με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν απώλειες και τις δήλωσαν να αναμένουν τώρα να δουν τις «ελαφρύνσεις» είτε στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος, είτε του ΕΝΦΙΑ.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η παρεμφερής πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για επαναπροσδιορισμό των μισθωμάτων μετά από επιμέρους συμφωνίες ιδιοκτητών- ενοικιαστών , με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και κάλυψη μέρους της απώλειας των ιδιοκτητών υπό μορφή φορολογικών εκπτώσεων με συμψηφισμό.

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, «να τελειώσουν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις και να νομοθετηθεί επιστροφή του 30% σε όσους ιδιοκτήτες δεχτούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι -40% και μέχρι 31.12.2020, ώστε από 1.1.2021, που ελπίζουμε ότι θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση, να ισχύσουν τα κανονικά μισθώματα».  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: