«Προφανώς θα πρέπει να αναζητηθούν με ψυχραιμία οι ευθύνες και στις δομές και στα πρόσωπα, γιατί αυτό που μπόρεσαν να κάνουν η Πολιτεία και η διοίκηση δεν ήταν αρκετό, γι΄ αυτό θρηνούμε και τόσους νεκρούς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “24/7″ για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

«Προφανώς και πρέπει να αλλάξουν πολλά και να γίνουν περισσότερα και καλύτερα. Πριν απ’ όλα ενισχύοντας τις δομές που θα μας προστατέψουν από άλλες ανάλογες τραγωδίες και αλλάζοντας πιο τολμηρά τις κακοδαιμονίες οι οποίες στην περίπτωση του Ματιού, όπως και της Μάνδρας, φάνηκαν ολοφάνερα», συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης.

 

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι έχει μιλήσει για μια ψύχραιμη αξιολόγηση δομών και προσώπων, που μπορούν να οδηγήσουν και σε καταλογισμό ευθυνών και σε αλλαγές και πως αυτό που έχει αρχίσει ήδη να συντελείται, θα ολοκληρωθεί στην ώρα του, καθώς μετά και τις 20 Αυγούστου, μπαίνουμε σε μια καινούρια φάση.

 

Σε ερώτηση μήπως άργησε να δείξει αντανακλαστικά το Μέγαρο Μαξίμου και για τις κατηγορίες που εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Ό,τι και να έκανε ο Τσίπρας, η ΝΔ θα του έκανε άγρια πολεμική, γιατί δυστυχώς, και το λέω με λύπη μου, αυτή την ώρα της εθνικής τραγωδίας, αντί να βρεθούμε ενωμένοι και να κάνουμε αποτίμηση των δυνατοτήτων της διοίκησης και της χώρας, αντί να ενωθούμε σε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται για την Πολιτική Προστασία, τη δασοπροστασία, στην αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών που σχετίζονται με τον πολεοδόμηση, βλέπω να χρησιμοποιείται για μια ακόμη φορά η τραγωδία, την ώρα που ακόμη θρηνούμε τους νεκρούς… Ασφαλώς, η κριτική είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη. Αυτό που νομίζω ότι είναι λάθος και θα αποδειχθεί και πολιτικά ατελέσφορο και για τη ΝΔ και όσους την αβαντάρουν, είναι να χρησιμοποιηθούν οι νεκροί, τα αποκαΐδια, η εθνική τραγωδία, ως μοχλός ανατροπής της κυβέρνησης Τσίπρα. Είμαι βέβαιος ότι και αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει. Εγώ αυτό που θα ήθελα είναι όπως η ΝΔ εψήφισε στη Βουλή τα μέτρα για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε ρέματα, δάση κ.λπ, έτσι να υπάρξουν πρωτοβουλίες και για την ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και στα δυο εκκρεμή εθνικά θέματα που είναι: η ενίσχυση, αναδιαργάνωση και αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και το να μπουν σε μια σειρά τολμηρότερα μέτρα για αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας ο ανασχεδιασμός ο πολεοδομικός που σχετίζεται με δάση, με ρέματα κ.λπ.”.

 

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός όφειλαν να ζητήσουν “συγγνώμη” για τα ανθρώπινα θύματα ο κ. Παπαδημούλης, απάντησε: «Χρωστάμε μια συγγνώμη, όσοι εκπροσωπούμε το κράτος- ακόμη κι αν μιλάμε για κακοδαιμονίες, παθογένειες και πελατειακές λογικές που πηγαίνουν πολύ πίσω και βαραίνουν πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις. Και νομίζω ότι αυτό το έκανε με ευθύτητα, σοβαρότητα και συνέπεια ο Τσίπρας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Είναι προφανής για μένα η έμπρακτη και καθημερινή συγνώμη. Αλλά για να μην είναι υποκριτική θα πρέπει να συνοδεύεται από εκείνες τις αλλαγές, με τόλμη, με συνέπεια, που θα οδηγήσουν στο να μην ξαναζήσουμε μια ανάλογη εθνική τραγωδία».

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε ότι «έχει ως μόνιμο στόχο τον Τσίπρα», για το Κίνημα Αλλαγής παρατήρησε πως «δυστυχώς η Φώφη Γεννηματά έχει ευθυγραμμιστεί σε αυτή τη λάθος τακτική» και σχολίασε: «Η γνώμη μου είναι ότι αυτό μπορεί να συσπειρώνει ένα σκληροπυρηνικό, φανατικό κοινό που είναι ο πυρήνας της ΝΔ, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και κεντροδεξιών πολιτών, ή που ανήκουν στο δημοκρατικό κέντρο, δεν θέλουν φανατισμό, θέλουν τολμηρά μέτρα. Διότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, να έχουμε νόμους και να μην εφαρμόζονται -όσοι έχουν “πλάτες” και σχέσεις με εκείνον που κυβερνά, να αυθαιρετούν εις βάρος των υπολοίπων- κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Και η κλιματική αλλαγή -βλέπετε πώς βράζει ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο- επιβάλλει αυτά να τα κάνουμε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, με σχέδιο και συνεννοημένα. Και σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί η κυβέρνηση -και νομίζω ότι όχι μόνο δεν θα έχει πολιτικό κόστος, αλλά αν κινηθεί τολμηρά, θα το πιστωθεί και πολιτικά. Εγώ κάνω αντίστροφη κριτική: Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε ίσως, τα προηγούμενα 3μισι χρόνια, παράλληλα με τις προσπάθειες να βγούμε από τα μνημόνια, να είχαμε κάνει και περισσότερα πράγματα στον τομέα αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας και της ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας».

 

«Το διαρκές στοίχημα της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές του 2019 είναι να λέει λιγότερα και να πράττει περισσότερα, να αυξήσει δραστικά την αποτελεσματικότητά της και πέρα από τα μεγάλα, να βελτιώσει το “φύλλο αγώνα”, το μετρήσιμο αποτέλεσμα δηλαδή και στα λεγόμενα “μικρά”, που συνθέτουν την καθημερινότητα του πολίτη», επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης και συνέχισε: «Εκεί, ο πρωθυπουργός, που έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον ανασχηματισμό, το ποιοι/ποιες και το πότε, όλα αυτά τα σκέφτεται και έχω την αίσθηση ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα εγκυμονήσουν την ωρίμανση αυτών των σκέψεων, γιατί τα βήματα από την αφετηρία της μεταμνημονιακής εποχής -από τις 21 Αυγούστου μέχρι και τις εκλογές του 2019- πρέπει να γίνουν και με τη σοφία της διακυβέρνησης των 3,5 χρόνων. Και νομίζω ότι ο Τσίπρας, το έχει συνειδητοποιήσει πλήρως αυτό και αυτό φαίνεται».

Σε ερώτηση για το ζήτημα της περικοπής συντάξεων συνέστησε να περιμένουμε μέχρι την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 και υπογράμμισε: «Σας διαβεβαιώνω ότι η κυβέρνηση, ο Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο, με τη δική μου μικρή επικουρία ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσπαθούμε για το καλύτερο. Και συνιστώ επίσης, στη ΝΔ και σε όσους βάζουν όλα τους τα αβγά στο καλάθι ότι ο Τσίπρας θα κόψει τις συντάξεις, να μην επενδύουν πάρα πολύ σε αυτό, γιατί θα πέσουν έξω. Εγώ προτιμώ αντί να υποσχόμαστε, να ανακοινώνουμε αποτελέσματα. Το κάναμε με το κοινωνικό πλεόνασμα στο τέλος του 2016, το κάναμε με το κοινωνικό πλεόνασμα και στο τέλος του 2017. Θα το κάνουμε εκτιμώ, εφόσον συνεχίσουμε τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, και στο τέλος του 2018.

Το οικονομικό μας επιτελείο μαζί με τον πρωθυπουργό, ετοιμάζουμε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 στηριγμένοι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, θα επιδιώξουμε και νομίζω ότι θα πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτά που σήμερα είναι νομοθετημένα».

 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς της λίστας στις εκλογές για τους ευρωβουλευτές ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε τη διαφωνία του με μια τέτοια προοπτική, καθώς τη θεωρεί “οπισθοδρόμηση” και, όπως είπε, έχει ενημερώσει σχετικά και τον πρωθυπουργό.

 

«Πιστεύω ότι είναι δημοκρατικότερο και προτιμότερο, οι πολίτες και όχι οι αρχηγοί, να εκλέγουν και τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, και τους περιφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους. Θα το θεωρούσα οπισθοδρόμηση, που θα χρεωθεί σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αλλαγής. Να ψηφίζουν δηλαδή οι πολίτες για δήμαρχο, περιφερειάρχη, δημοτικούς συμβούλους κ.λπ., αλλά να αποφασίζουν οι αρχηγοί ή στενά κομματικά επιτελεία, για το ποιοι θα είναι οι ευρωβουλευτές. Τη γνώμη μου αυτή, την έχω πει και στον πρωθυπουργό και στον αρμόδιο υπουργό και στον γραμματέα του κόμματος και γνωρίζω πολύ καλά -και σας παρακαλώ να το διασταυρώσετε- ότι δεν υπάρχει εισήγηση δυο μέτρων και δυο σταθμών -αλλού σταυρός και αλλού λίστα, ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τον αρμόδιο υπουργό ούτε από τον γραμματέα του κόμματος», τόνισε.