ΕΝΦΙΑ: Θα πληρώσετε φόρο για ακίνητα που καταστράφηκαν από φωτιά ή σεισμό;Τι ορίζουν οι νομικές διατάξεις

 Στην περίπτωση που έχετε ακίνητο που έχει πληγεί από φωτιά ή σεισμό, υπάρχει η δυνατότητα να κατοχυρωθεί έκπτωση, μέσω της μείωσης της φορολογητέας αξίας των πληγέντων .

Καμία απαλλαγή ή έκπτωση από τον κύριο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για λόγους ανωτέρας βίας, δηλαδή λόγω θεομηνιών, σεισμών, πυρκαγιών, κατολισθήσεων κ.λπ. δεν προβλέπουν οι διατάξεις του ν. 4223/2013, με βάση τις οποίες επιβλήθηκε ο συγκεκριμένος φόρος. Η έκπτωση που μπορεί να «πετύχει» ο φορολογούμενος, για κτίσματα με ζημιές που προκλήθηκαν από κατολίσθηση, σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, ανεμοστρόβιλο κ.λπ. και προκάλεσαν μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες που τα καθιστούν μη λειτουργικά,αφορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού , που επιβάλλεται σε κτίσματα και εντός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των κτισμάτων της Κεφαλονιάς που απηλλάγησαν για 2 χρόνια από τον κύριο ΕΝ.Φ.Ι.Α. λόγω του μεγάλου σεισμού που είχε πλήξει το νησί το 2015. Πρόσφατα, θεσπίστηκαν απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., διάρκειας 2 ετών, και για τα κτίσματα που βρίσκονται σε Λέσβο και Κω και υπέστησαν ζημιές από τους ισχυρούς καταστροφικούς σεισμούς, οι οποίοι έπληξαν τα συγκεκριμένα νησιά.

ip[
Exit mobile version