Έως την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξοφλήσουν την πέμπτη και τελευταία δόση του προκειμένου να μην πληρώσουν πρόστιμο.

Αυτό ισχύει για αυτούς που δεν έχουν εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ και η μη πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής μια προσαύξηση του ύψους της δόσης (ή των δόσεων) που οφείλονται κατά 0,73% τον μήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, το αναμένεται το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου να έχει στα χέρια του τις τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν στις υπό ένταξη περιοχές και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο φόρος που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανωτέρω περιοχών.

Ο “βαρύς” λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ και οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας της Καθημερινής, σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ θα δουν οι κάτοικοι στο Ληξούρι στην Κεφαλονιά που είναι εκτός αντικειμενικών αξιών, όπως και όλοι υπόλοιποι οικισμοί του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου με εξαίρεση την πρωτεύουσα Αργοστόλι που διαθέτει τιμές ζώνης καθώς και η Ιθάκη η οποία βρίσκεται στο σύνολο της εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Στην Ήπειρο ,σε ολόκληρο τον νομό Άρτας εντός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται μόνο η πόλη της Άρτας. Όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί παραμένουν εκτός τιμών ζώνης. Στη Θεσσαλονίκη περιοχές στο Λιμάνι, στη Νέα Μεσημβρία, στο Καυταντζόγλειο, στη Διεθνή Έκθεση, στη Διεθνή Έκθεση, στην πλατεία Δικαστηρίων και άλλες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Στην Αττική εκτός συστήματος είναι τα Τουρκοβούνια, τμήμα του Ψυχικού, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου –Μελισσιών, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα, τμήματα της Νέας Μάκρης και της Παλλήνης. Το ίδιο ισχύει και για περιοχές –φιλέτα στη Μύκονο, στη Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα.

Οι οικοπεδικές εκτάσεις

Μάλιστα ορισμένες οικοπεδικές εκτάσεις που είναι εντός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην Παλλήνη που εγκρίθηκαν τα τελευταία χρόνια με ή χωρίς πράξη εφαρμογής, αντιμετωπίζονται ως εντός σχεδίου πόλεως χωρίς όμως να υπάρχουν υποδομές (αδιάνοιχτοι δρόμοι, χωρίς ύδρευση, ΔΕΗ και κοινόχρηστες υποδομές). Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ΔΟΥ προσδιορίζουν αξίες κατ΄εκτίμηση οι οποίες ξεπερνούν κατά 400% τις όμορες πολεοδομικές ενότητες που βρίσκονται στο σύστημα.

Οι εκτιμητές ακινήτων

Στο μεταξύ οι εκτιμητές ακινήτων σε λίγες ημέρες πιάνουν δουλειά προκειμένου να προχωρήσουν στην ευθυγράμμιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Οι αποκλίσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής.Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30% στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%.