ΕΝΦΙΑ 2017: Ερχονται αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/10/2016 - 07:55 | Author: Newsroom Ipaidia

Αγωνία για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων επικρατεί για την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της περιουσίας τους. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που υπόσχεται η κυβέρνηση βρίσκονται στον αέρα, όπως στον αέρα βρίσκεται και ο φόρος υπεραξίας που πρέπει να ισχύσει από το 2017.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί νέο πάγωμα φόρου υπεραξίας αλλά και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι των τετραγωνικών μέτρων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την "Καθημερινή" σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια» μορφή, ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο αφορολόγητο των γονικών παροχών και κληρονομιών, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 οι αντικειμενικές αξίες εξισώνονται με τις εμπορικές κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων, θα επηρεάσουν και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2018.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να «παγώσει» ο φόρος υπεραξίας για έναν τουλάχιστον ακόμα χρόνο.

Στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει η «Καθημερινή», υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης και μειώσεις των αφορολόγητων στις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.
Τα πιθανά σενάρια για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2017:

-Πάνω από 6.000.000 νοικοκυριά θα κληθούν να ξαναπληρώσουν τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο οποίος μάλιστα θα υπολογιστεί επί των ίδιων αντικειμενικών αξιών που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του φετινού φόρου.

– Οι φορολογούμενοι με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ καθώς από το επόμενο έτος ο φόρος αυτός θα επεκταθεί και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών.

– Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα θα εξακολουθούν να μην απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στον τρόπο υπολογισμού του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν ένας φορολογούμενος πληροί ή όχι το εισοδηματικό κριτήριο για την απαλλαγή του από τον ΕΝΦΙΑ.
cnn

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso