“Έμφραγμα” στην οικοδομή λόγω αναστολής του ΦΠΑ 24% – Φόβοι για “μπούμερανγκ”

«Φρένο» στις νέες οικοδομές έχει βάλει από τα τέλη Ιουλίου και μέχρι σήμερα, η ανακοίνωση του μέτρου της κυβέρνησης για την αναστολή του 24% που επιβάλλεται, με εξαίρεση τους αγοραστές πρώτης κατοικίας.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, μετά τη διαπίστωση των πιθανών επιπλοκών αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου καταγράφεται γενικευμένο «μπλακ άουτ», καθώς ουδείς κατασκευαστής αναλαμβάνει το ρίσκο να εκδώσει μια οικοδομική άδεια που θα επιβαρύνεται με 24%, όταν λίγους μήνες αργότερα αυτό δεν θα ισχύει.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται εντέλει η όλη προσπάθεια να πέσει στο κενό. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, ήδη ετοιμάζονται προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από μέλη του κατασκευαστικού κλάδου, που έχουν απόθεμα απούλητων νεόδμητων κατοικιών και ως εκ τούτου θα θιγούν από το μέτρο. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή η αποδοχή των προσφυγών από το ΣτΕ, καθώς το μέτρο θα είναι αντίθετο με τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης, αφού κάποια ακίνητα θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, ενώ άλλα θα αποφεύγουν τον φόρο, λόγω της νεότερης οικοδομικής άδειας.

Ενα ακόμα πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι πως αν επιβληθεί αναστολή για τρία χρόνια, όπως σχεδιάζεται, όσοι προχωρήσουν σε δαπάνες ανέγερσης ακινήτων κατά το εν λόγω διάστημα, ναι μεν θα καταβάλουν ΦΠΑ, πλην όμως δεν θα τον εισπράξουν μόλις προχωρήσουν σε πωλήσεις. Σήμερα, το σχετικό κόστος συμψηφίζεται στην πώληση. Ως εκ τούτου, με το νέο μέτρο δεν θα γίνεται ο συμψηφισμός, με αποτέλεσμα το κατασκευαστικό κόστος να αυξηθεί, έστω και αν η τιμή πώλησης θα είναι χαμηλότερη και άρα ευκολότερο να βρεθούν αγοραστές. Πάντως, για το ζήτημα αυτό, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος έχει προτείνει τη μη είσπραξη πιστωτικού ΦΠΑ, αρκεί να επιτραπεί και στα υφιστάμενα απούλητα να μπορούν να πωληθούν χωρίς ΦΠΑ.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

ip[
Exit mobile version