Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης και έληξε μετά από επτά και πλέον ώρες, τα μέλη του ΚΑΣ με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά αποφάσισαν την κήρυξη 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικού χώρου στην έκταση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

H συγκεκριμένη απόφαση – σύμφωνα με τις πληροφορίες – δεν θέτει περιορισμούς δόμησης. Στην υπόλοιπη περιοχή θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό Α.Ε. το οποίο προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής και οι υπηρεσίες του Υπουργείου αν προκύψουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η απόφαση, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται συμβιβαστική ανάμεσα στη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και την αξίωση των επενδυτών να γίνει σεβαστό το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει γκρίζες ζώνες που εύλογα προκαλούν προβληματισμό.

Καταρχήν μένει να αξιολογηθεί είναι το πού βρίσκονται αυτά τα 280 στρέμματα και εάν και σε ποιο βαθμό ενδέχεται να δυσκολέψουν την επένδυση, κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, όταν καθαρογραφεί η απόφαση του ΚΑΣ.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι τα 280 στρέμματα είναι διάσπαρτα και ότι περιλαμβάνουν τμήμα του λόφου Χασάνι, τμήματα από τους όμορους δήμους καθώς και το χώρο του αμαξοστασίου του Τραμ. Yπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει ανέγερση κατοικιών και εμπορική δραστηριότητα στη ζώνη Τραμ και χώρο πολυτελών κατοικιών στο λόφο Χασάνι.

Το ΚΑΣ ενέκρινε και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, θέτοντας ωστόσο oρισμένες ενστάσεις. Συγκεκριμένα ζητείται να παραμείνει αδόμητη ζώνη στη χερσόνησο Αγίου Κοσμά και η κορυφή του Χασανίου, το λατομείο και ο ταφικός περίβολος που μεταφέρεται εντός του μητροπολιτικού πάρκου. Επίσης κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος η περιοχή από το Χασάνι που φθάνει μέχρι το αμαξοστάσιο Τραμ. Zητείται επίσης να επανεξετασθεί το θέμα του ύψους των κτιρίων.

Με δεδομένο ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η ακριβής έκταση που επηρεάζεται από τις αποφάσεις του ΚΑΣ, η Ελληνικό Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ και το επενδυτικό σχήμα επιχειρούν να σταθμίσουν το εύρος των επιπτώσεων που αυτές οι αποφάσεις θα έχουν στο business plan.

«Είναι σίγουρα μία κακή απόφαση, μένει να δούμε πόσο κακή» σχολίαζαν κύκλοι του επενδυτή στην «Καθημερινή», την ίδια ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η κήρυξη μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης καθώς ο αρχαιολογικός χώρος συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικού κέντρου.

Καταρχήν ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση για την εξέλιξη. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης

Πάντως εντυπωσιακή είναι η πλειοψηφία με την οποία ελήφθη η απόφαση (15 υπέρ προς 1 κατά) για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στο να καμφθούν οι ακραίες και σκληρές φωνές έπαιξε η ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έπεσαν στο τραπέζι δύο προτάσεις, η μία είναι εκείνη που επικράτησε και αφορά την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 300 (280 εν τέλει) στρεμμάτων και άλλη που δεν υπερψηφίστηκε αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 700 στρεμμάτων.

Η ψηφοφορία έγινε επί αυτών των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Τα όρια του αρχαιολογικού χώρου στα οποία κατέληξαν τα μέλη του ΚΑΣ αφορούν περιοχή βόρεια και βορειανατολικά του οικοπέδου της επένδυσης, καθώς και παρακείμενης, εκτός οικοπέδου, έκτασης που πρότεινε η αρμόδια ΕΦΑ (περίπου 1.600-1.700 στρέμματα στους δήμους Ελληνικό-Αργυρούπολη, Άλιμο και Γλυφάδα), με την κήρυξη να ακολουθεί ενιαία γραμμή εντός κι εκτός επένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η δευτεροβάθμια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης απεφάνθη με πλειοψηφία ότι δεν είναι δασικά τα 37 στρέμματα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά κατά πλειοψηφία έκρινε υπέρ της αίτησης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. Στη σχετική αίτηση οι δύο φορείς ζητούσαν τον αποχαρακτηρισμό 37 στρεμμάτων εντός του ακινήτου ως δασική έκταση.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα που απασχολεί το ΚΑΣ το θέμα του Ελληνικού.

ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ είχαν κινηθεί κατά σχετικής πράξης του δασάρχη Πειραιά, ο οποίος, με απόφασή του, χαρακτήρισε δασική μια μικρή αλλά καίρια για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Η απόφαση αφορούσε επιφάνεια 37 στρεμμάτων ή περί το 0,6% του συνολικού ακινήτου. Ωστόσο, βρισκόταν πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυόροφου κτιρίου που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει και το καζίνο.

Ωστόσο το απόγευμα της Δευτέρας, δύο οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρους του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κι επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.