Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017, προκαλώντας ευχάριστη αίσθηση. Όχι μόνο γιατί ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό -στην υπόλοιπη Ευρώπη οι ορχήστρες νέων αποτελούν καθιερωμένο θεσμό-, αλλά κι επειδή νέοι Έλληνες ταλαντούχοι μουσικοί, μετά την εκπαίδευση και καθοδήγησή τους από κορυφαίους επαγγελματίες μουσικούς ορχηστρών, θα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού- Ίδρυμα Στ. Νιάρχος.

Όπως κι έγινε, με τις δυο συναυλίες, της Παρασκευής 29 και του Σαββάτου 30 Ιουνίου, που κλείνουν την καλλιτεχνική σεζόν 2017-2018, να αποτελούν την αφορμή για να συνομιλήσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον ιδρυτή και μουσικό διευθυντή της ΕΛΣΟΝ, Διονύση Γραμμένο.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Διονύση Γραμμένου στην Ελένη Μάρκου για το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ.: Η ΕΛΣΟΝ ήταν προσωπικό σας όνειρο; Αν ναι, πότε και πώς προέκυψε η ιδέα για την ίδρυσή της;

Απ.: Μαθητής ωδείου ακόμα, θυμάμαι να αναρωτιέμαι για ποιον λόγο να μην υπάρχει στην Ελλάδα μια Ορχήστρα Νέων, αντίστοιχη με αυτές των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Μια ορχήστρα που να συγκεντρώνει ταλαντούχους μουσικούς από όλη τη χώρα και να τους εκπαιδεύει στο συμφωνικό ρεπερτόριο, δίνοντάς τους ερεθίσματα και εμπειρίες μέσα από τις συναυλίες και τη σύμπραξη. Όσο τα χρόνια περνούσαν, τόσο περισσότερο γινόταν αισθητή μέσα μου η απουσία ενός τέτοιου συνόλου, ενός φυτώριου νέων ταλέντων στη χώρα μας.

Ερ.: Υπάρχει κάτι που σας εντυπώθηκε ως εμπειρία από όλη αυτή την προσπάθεια και το οποίο θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Απ.: Πίστεψα πάρα πολύ στην αξία που θα είχε για την Ελλάδα η ίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού και αυτό παρέμεινε και ο οδηγός μου σε όλο αυτό το διάστημα.

Ερ.: Η ΕΛΣΟΝ ξεκίνησε τη λειτουργία της με 35 νέους Έλληνες μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα και ποιο το «πρόσημο» της όλης διαδικασίας;

Απ.: Υπάρχει πολύ μεγάλος ενθουσιασμός, τόσο από τους νέους μουσικούς της ορχήστρας όσο και από το κοινό που παρακολουθεί τις συναυλίες μας. Διακρίνω το πάθος των νέων για μουσική και τη μεγάλη προσπάθεια, προσωπική και συλλογική, που γίνεται ώστε να αναμετρηθούμε με αυτά τα τόσα μεγάλα και σημαντικά έργα. Διακρίνω επίσης την εξέλιξη των μουσικών από τη μια συναυλία στην άλλη, αλλά και τη δυναμική που αποκτά ολοένα και περισσότερο αυτό το σύνολο. Έχοντας όλα αυτά λοιπόν ως κίνητρα, είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε τις όποιες πρακτικές δυσκολίες προκύπτουν.

 

Ερ.: Πόση διάρκεια έχει η συμμετοχή του κάθε μουσικού στην ΕΛΣΟΝ; Κάθε πότε εμπλουτίζεται η Ορχήστρα;

Απ.: Μέσα στις επόμενες ημέρες η ΕΛΣΟΝ θα ανακοινώσει ακροάσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2018 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους από όλη τη χώρα να συμμετάσχουν αλλά και να διεκδικήσουν μια θέση στην ορχήστρα για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο 2018-19. Κατά συνέπεια, η συμμετοχή του κάθε μουσικού στην ορχήστρα θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του στις ακροάσεις.

 

Ερ.: Μιλήστε μας για τις συναυλίες του διημέρου (29 & 30 Ιουνίου).

Απ.: Είναι οι δύο συναυλίες οι οποίες θα ολοκληρώσουν και την πρώτη μας καλλιτεχνική περίοδο στην Εναλλακτική Σκηνή του ΚΠΙΣΝ: Χτες, Παρασκευή 29/6, πραγματοποιήθηκε μια συναυλία με έργα Χάυντν και Μότσαρτ, ενώ σήμερα θα παρουσιαστεί ένα γκαλά με αποσπάσματα από όπερες του Μότσαρτ, με τη συμμετοχή των τραγουδιστών του προγράμματος «Οι Νέοι της Όπερας» της ΕΛΣ.

 

Ερ.: Είστε μόλις 28 ετών και το βιογραφικό σας είναι γεμάτο διακρίσεις και επιτεύγματα. Πώς «μεταφράζεται» όλη αυτή η επιτυχία; Έπρεπε κάτι να «θυσιάσετε» για να τα καταφέρετε;

Απ.: Σίγουρα, ο καθένας μας έχει μια διαφορετική ερμηνεία για το τι σημαίνει επιτυχία. Η μουσική μού έχει δώσει τη μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσω βαθύτερα τον εαυτό μου, να έρθω σε επαφή με τις ιδέες των μεγάλων συνθετών και να βιώσω από πολύ νεαρή ηλικία έντονα συναισθήματα και στιγμές πάνω σε μουσικές σκηνές και αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο. Τι θα μπορούσα λοιπόν να θεωρήσω ως θυσία;

 

Ερ.: Πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι κατάγεστε από την Κέρκυρα, ένα νησί με τεράστια παράδοση, στην κλασική -και όχι μόνο- μουσική;

Απ.: Πολύ σημαντικό, σίγουρα. Είναι πολλά τα μουσικά ερεθίσματα που το νησί αυτό μπορεί να δώσει σε ένα νέο παιδί και να το μαγνητίσει.

Ερ.: Τι θα συμβουλεύατε κάποιο νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την κλασική μουσική;

Απ.: Να απολαύσει αυτό το υπέροχο ταξίδι και να κρατά πάντα μέσα του αναμμένη τη φλόγα για μουσική.

 

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των νέων μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ παρέχεται δωρεάν και ότι τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της, καθώς και της διοργάνωσης των τεσσάρων συναυλιών στην ΕΛΣ (που ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο 30 Ιουνίου), έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του πολιτιστικού του προγράμματος.